Razgovarali Bajden i Zelenski: "SAD će odgovoriti brzo ako Rusija preduzme dalje korake ka invaziji"

Poziv je usledio u trenutku kada SAD upozoravaju da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da se dogodi već ove nedelje

  • 7
Volodymyr Zelenskiy, Volodimir Zelenski , Džo Bajden  Joe Biden Foto: Tanjug/AP, Profimedia/Newscom/@Dankihot / (dankihot.com)

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je danas ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, u razgovoru koji je trajao oko sat vremena, da će Amerika odgovoriti brzo i odlučno ako Rusija preduzme dalje korake ka invaziji, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Poziv je usledio u trenutku kada SAD upozoravaju da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da se dogodi već ove nedelje, piše CNN, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, Bajden je jasno stavio do znanja da će SAD brzo i odlučno odgovoriti, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, na svaku dalju rusku agresiju na Ukrajinu.

Dvojica lidera su se složila oko važnosti nastavka vođenja diplomatije i odvraćanja kao odgovora na rusko nagomilavanje vojske na granicama Ukrajine, navodi se u saopštenju.

Visoki ukrajinski zvaničnik je rekao da je Zelenski obnovio pozive Vašingtonu da pruži veću vojnu i finansijsku podršku Ukrajini i zatražio da Bajden poseti Ukrajinu što je pre moguće.

Američki zvaničnici rekli su da je Bajdenov put u Ukrajinu malo verovatan. Zvančnik, koji poseduje informacije o razgovoru, rekao je za CNN da je Zelenski iskoristio poziv da predloži, kako je zvaničnik opisao, konkretne ideje za smanjenje ruske pretnje Ukrajini, kao što je pružanje veće vojne podrške Ukrajini, uključujući naprednije naoružanje.

Zelenski je, takođe, istakao Bajdenu potrebu za značajnim finansijskim paketom za Ukrajinu, rekao je zvaničnik.

On je kazao da je ukrajinski lider naglasio svom američkom kolegi da bi snažna ekonomska podrška pokazala predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da Zapad stoji uz Ukrajinu i da uticaj njegove eskalacije neće uroditi plodom.

Video: Napadač mora umreti: Hiljade Ukrajinaca na protestu u Kijevu uz poruku da su ujedinjeni protiv Rusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    13. februar 2022 | 23:35

    Brzo će vas potapsati po ramenu i reći vam ajte vi sad ćemo i mi...uskoro.

  • Ahahaa

    14. februar 2022 | 00:14

    A da vama Rusi i Kinezi ne objasne malo matematiku

  • Carica Sveta

    13. februar 2022 | 23:52

    Ne znam šta fali predlogu francuske diplomatije o Finskom modelu. Modelu vojne neutralnosti Ukajine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA