Aleksandar iz Futoga je trenutno jedini stranac u ukrajinskom klubu: Svi Amerikanci otišli kući, on je tamo

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je našim državljanima koji trenutno borave u Ukrajini – da razmotre mogućnost privremenog napuštanja te države

  • 2
Ukrajina, Kijev, protesti Foto: Tanjug/AP

Košarkaška karijera Futožanina Aleksandra Zečevića vodila je od Amerike, preko Slovačke do Harkovskih sokola. I već prve sezone u Ukrajini, počeo je da pažljivije prati vesti. Kaže da se pretnja ratom o kojoj čita u Harkovu, gradu na severoistoku Ukrajine, ne oseća.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je našim državljanima koji trenutno borave u Ukrajini – da razmotre mogućnost privremenog napuštanja te države. Istovremeno onima koji planiraju da putuju u Ukrajinu – savet je da razmisle o odlaganju putovanja.

- Mi smo imali četiri stranca, Amerikanca u klubu, i svi ti Amerikanci su otputovali sinoć iz Kijeva za Ameriku. Ja sam trenutno jedini stranac u ovom klubu. Ja sam stalno u kontaktu sa našom ambasadom, kao i moj klub. Pratimo situaciju, ako se ona pogorša, klub je napravio plan evakuacije, da me bezbedno evakuišu na bezbedno mesto - kaže Aleksandar Zečević za RTS.

Njegova porodica bi želela da se on, ipak, vrati kući.

- Moja porodica želi da sednem u prvi avion, čak je i otac hteo da dođe ovde i da me pokupi, da bukvalno dođe u grad i da me odveze kući, ali zajedno sa ambasadom i sa mojim agentom i mojim klubom pokušavamo da smirimo situaciju kod kuće i u familiji, da će sve biti ok - navodi Zečević.

Oko 300 državljana Srbije u Ukrajini

U Ukrajini je trenutno oko 300 srpskih državljana. Njih oko stotinu u Kijevu. Oni kojima posao to dozvoljava, objašnjava ambasador Aca Jovanović, krenuli su put Srbije i pre nego što je stigao poziv Ministarstva.

- Mi smo istog momenta, u roku od pet minuta, postavili na sajt naše ambasade istu informaciju, a jutros smo u ranim jutarnjim satima sve one građane sa kojima smo imali kontakt i sve one koji su nas kontaktirali putem imejla ili porukom preko mobilnih telefona, obavestili ili im stavili do znanja da je doneta takva odluka - rekao je ambasador.

Ozbiljnije zaoštravanje odnosa Ukrajine i Rusije imalo bi ozbiljne ekonomske implikacije i po Srbiju, ocenjuje premijerka. Očitava se, kaže, i trenutna nestabilnost.

- Mi se trudimo, kako god bilo, a nadamo se da će dijalog pobediti i da će vladati mir, da naša privreda i građani to ne osete. Srbija ima pune robne rezerve. Vlada priprema i dodatne odluke i sredstva - rekla je premijerka Ana Brnabić.

Preporuke vlada građanima da napuste Ukrajinu deo su uobičajenog mehanizma, ocenjuju diplomate. Ako to učine Sjedinjene Države, slediće je i druge zemlje.

Kakva bi bila pozicija Srbije u slučaju sukoba

U slučaju da do oružanog sukoba dođe, Srbija bi, kaže novinar i diplomata Dragan Bisenić, bila pritisnuta da se izjasni.

- Srbija ima dobre odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom i tako treba da ostane. Eventualni sukob te dve zemlje otvorio bi niz novih pitanja, uključujući kalkulacije NATO-a i EU o pitanju Kosova i pritiska na preostale četiri članice da priznaju nezavisnost, sve su to pitanja s kojima bismo morali da se suočimo i budemo spremni na njih - objašnjava Bisenić.

I države regiona – Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, pozvale su svoje državljane da napuste Ukrajinu. Sve više zemalja to čini, a Velika Britanija uz napomenu da bi trebalo da odu dok su komercijalna sredstva još dostupna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gege

    14. februar 2022 | 23:58

    kukavci.... bolje odma svi da se presele u EU posto ce im trebati 30 godina da vrate zemlju iz pepela....

  • Markiz

    15. februar 2022 | 10:29

    "Srbija ima dobre odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom i tako treba da ostane..." Uništiće nas neutralni stavovi naših političara

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA