Trudo najavio aktiviranje posebnih ovlašćenja da bi okončao proteste

Premijer Trudo planira da se pozove na Zakon o vanrednim situacijama

  • 2
Justin Trudeau, Džastin Trudo Foto: Tanjug/AP

Kanadski premijer Džastin Trudo obavestiće premijere kanadskih provincija o svojoj nameri da aktivira posebna ovlašćenja savezne vlade s ciljem da se okončaju protesti zbog kojih su blokirani neki granični prelazi sa Sjedinjenim Američkim Državama i paralizovani delovi Otave, glavnog grada Kanade.

U današnjem izveštaju TV mreže CBC Njuz, koja se poziva na neimenovane izvore, citira se premijer Trudo koji najavljuje da planira da se pozove na Zakon o vanrednim situacijama, retko korišćenu zakonsku mogućnost koja dozvoljava saveznoj vladi da u provincijama uvodi posebne privremene mere kako bi se osigurala bezbednost tokom nacionalnih vanrednih situacija u bilo kom delu zemlje, piše Rojters, prenosi Tanjug.

Ovo ovlašćenje je u mirnodopsko vreme do sada koristio samo jednom Trudoovog otac, bivši premijer Pjer Trudo tokom takozvane "oktobarske krize" 1970. godine.

Ova odredba je aktivirana dva puta tokom dva svetska rata kao zakonski Akt o ratnim merama.

Premijer provincije Ontario Dag Ford najavio je danas da će ta najmnogoljudnija kanadska provincija za dve nedelje ukinuti propis o obaveznom posedovanju potvrde o vakcinaciji protiv kovida-19, ali ne zbog protesta koji su blokirali granicu i paralizovali Otavu već zato što je "to bezbedno".

U međuvremenu u Kanadi je evidentiran porast broja slučajeva infekcija izazvanih omikron sojem korona virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    14. februar 2022 | 23:52

    Nikako da ovaj genijalac ukapira da ne moze nikom narediti da se vakcinise ako taj nece, kakvi su to mozgovi sunce ti!!!!!!??????

  • GRRR

    15. februar 2022 | 08:30

    Nema odustajanja zbog besmislenih mera!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA