Nijagarini vodopadi u bojama srpske trobojke na Dan državnosti

Prema rečima ambasadora, zbog epidemioloških mera, kao i zabrane okupljanja u centralnim delovima Otave zbog protesta koji traju, ove godine će izostati svečana ceremonija podizanja zastave

  • 2
Nijagarini vodopadi, Srbija, srpska zastava Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Ambasador Srbije u Kanadi Dejan Ralević najavio je da će Dan državnosti Srbije biti obeležen i u Kanadi, gde će u Otavi biti podignuta srpska zastava, dok će Nijagarini vodopadi biti osvetljeni u bojama nacionalne trobojke.

- Naša nacionalna zastava biće podignuta ispred Gradske kuće gde će se vijoriti ceo dan u znak pažnje i poštovanja koje glavni grad Kanade pokazuje prema držvama koje u Otavi imaju svoja diplomatska predstavništva u i čiji građani čine deo kanadske zajednice - rekao je Ralević za Tanjug i dodao da je Srbija prva koja je uvela obeležavanje nacionalnog praznika na čuvenim vodopadima.

Prema rečima ambasadora, zbog epidemioloških mera, kao i zabrane okupljanja u centralnim delovima Otave zbog protesta koji traju, ove godine će izostati svečana ceremonija podizanja zastave.

Ambasada je, kako je podsetio, prošle godine uputila zahtev Nacionalnom parku Nijagara sa molbom da vodopadi budu osvetljeni u bojama srpske nacionalne zastave.

- Zahvaljujući razumevanju i odličnoj saradnji sa Niagara Parks Commission, i ove godine smo dobili priliku da osvetlimo čuvene vodopade, a imali smo sreću da tu radi i naš Pančevac Slobodan Marin, koji je ekspert za svetlo i koji će u 22.15 (04.15 po vremenu u Srbiji) osvetliti vodopade u trajanju od 15 minuta - rekao je Ralević.

Srbija je bila prva država koja je uvela tradicionalno obeležavanje Dana državnosti na Nijagarinim vodopadima uz ogromnu podršku Nacionalnog parka, ali i samog grada Nijagara Fols - njenog gradonacelnika Džima Diodatija.

Gradonačelnik i grad godinama podržavaju aktivnost vrlo značajne i uspešne srpske zajednice u Nijagari, uključujući i obeležavanje Dana Nikole Tesle.

Ambasador Ralević poziva sve da se priduže ambasadi u obležavanju Dana državnosti.

Dodaje da je, nakon što je Srbija započela tradiciju osvetljavanja čuvenih vodopada povodom Dana državnosti, otvorena mogučnost drugima da, na komercijalnim osnovama, zatraže od nadležnih da osvetle vodopade odgovarajučim bojama.

Počasno osvetljavanje Nijagarinih vodopada, inače se dešavalo, prvenstveno, za rođendan britanske kraljice Elizabete, a vodopadi su 2016. godine prvi put obojeni kraljevskom purpurnom bojom u čast njenog 90. rođendana.

Video: Srpska škola iz Ontarija obeležila Teslin rođendan: Nijagarini vodopadi u boji srpske zastave

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kapetan Mark

    15. februar 2022 | 09:57

    Sto mu gromova

  • FANTOM

    15. februar 2022 | 10:54

    Sve zavisi sa koje se strane gleda. Ruska sa jedne a Srpska sa druge strane jer su boje zastava horizontalne a ne uspravne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA