≫ 

Mislili da je oligarh napustio Ukrajinu zbog mogućeg rata, onda se čulo za ubistvo: Milijardera sad zovu nazad

U nesreći, koja se dogodila pre sedam dana, nesumnjivo je učestvovalo vozilo iz pratnje Jaroslavskog. Međutim, još nije najjasnije ko je tim vozilom upravljao

  • 3

Ukrajinske vlasti pozvale su milijardera Aleksandra Jaroslavskog da se vrati u zemlju, koju je napustio pre šest dana i otišao u London, kako bi ga ispitali u vezi sa teškom saobraćajnom nesrećom, u kojoj je jedna osoba izgubila život.

Ukrajinski oligarh u žiži je skandala nakon što je otkriveno da je vozilo iz njegove pratnje usmrtilo jednog pešaka u večernjim satima 9. februara, nakon čega je Jaroslavski napustio zemlju. Prvo su mnogi verovali da je Jaroslavski, poput i mnogih drugih ukrajinskih bogataša otišao iz zemlje zbog najave o mogućoj ruskoj invaziji.

Međutim, kako se istraga odvijala, a dani prolazili, osvanulo je sve više čudnih detalja u vezi sa ovom nesrećom, zbog čega su vlasti pozvale Jaroslavskog da se što pre vrati iz Londona i da svoj iskaz u vezi sa čitavim slučajem.

Stravična nesreća dogodila se u blizini Čugueva, u regionu Harkova. U nesreći, koja se dogodila pre sedam dana, nesumnjivo je učestvovalo vozilo iz pratnje Jaroslavskog. Međutim, još nije najjasnije ko je tim vozilom upravljao.

U prvim danima istrage policija je istraživala na više strana, a komandir policije u Harkovu je smenjen, jer postoji sumnja da je pokušao da "zataška slučaj". Dodatna prašina se podigla kada su iz mrtvačnice nestale i stvari žrtve, što je dodatno bacilo senku na čitav slučaj.

Kako je sve počelo?

Policija je dobila dojavu da je 9. februara oko 22.55 časova nepoznato vozilo, koje se kretalo u pravcu Harkova, udarilo pešaka, a potom je vozač pobegao sa mesta nesreće. Telo pešaka pronađeno je na nekoliko kilometara od Čugeva, na delu auto-puta Kijev-Harkov-Dolžanski.

Informacija o nesreći ušla je u dnevni izveštaj policije, a u početku je sve delovalo kao da je u pitanju "obična nesreća".

10. februar - Vozač došao da se prijavi

Ukrainska pravda javlja, pozivajući se na svoje izvore, da je na mestu nesreće pronađena registarska tablica vozila koje je učestvovalo u nesreći i ubrzo se saznaje da tablica pripada vozilu iz pratnje Aleksandra Jaroslavskog. Milijarder živi u selu Martove u tom distriktu, gde su građani redovno viđali Jaroslavskog i njegove telohranitelje kako voze više vozila marke Mercedes-Benz "G-63 Brabus 900 Rocket Edition G" čije su registarske oznako AX0018XO AX0018MS.

Istog dana Jaroslavski je odleteo u Veliku Britaniju, gde mu živi porodica. Dok je avion bio u vazduhu, na sajtu Ministarstva spoljnih poslova izdato je saopštenje da pozivaju biznismena u svojstvu građanina da dođe u stanicu i da iskaz o nesreći sa smrtnim ishodom.

Aleksandar Jaroslavski Foto: Национальная полиция Украині

Pre nego što se ukrcao u avion znalo se da je u nesreći učestvovalo vozilo iz njegove pratnje, a Jaroslavski je kratko za novinare rekao da je kobne večeri bio kod kuće i da je spavao, te da je o nesreći saznao iz medija.

Kada je stigao poziv da se javi kako bi dao iskaz, iz njegove kompanije su saopštili da je u Londonu i saopštili ono što je Jaroslavski novinarima prethodno rekao. Iz firme su rekli da je automobil vozio radnik druge uslužne kompanije koji je, "u uslovima smanjene vidljivosti, udario u prepreku, za koju u datom trenutku nije znao šta je. Taj vozač je u prisustvu advokata i dao izjavu policiji i rekao da je on vozio.

Prema pisanju NV Kharkiv , radnik kompanije Kharkiv Palace LLC Aleksandar Beržnoj došao je u policiju u jutarnjim satima, i pre nego što je izdato saopštenje da je vozilo iz pratnje oligarha učestvovalo u nesreći.

Rečeno mu je da se sumnjiči za kršenje saobraćajnih propisa, što je prouzrokovalo smrt jedne osobe, te da se sumnjiči da je nakon izazivanja nesreće ostavio osobu kojoj je bila potrebna pomoć. Dat je predlog da mu se odmah odredi pritvor.

Međutim, iz Tužilaštva su rekli da samo priznanje nije dovoljan dokaz da je neko počinio krivično delo, te da će izjava vozača biti potvrđena podacima iz istrage. Potom su mediji počeli da javljaju da nije jedno, već da su dva vozila iz pratnje Jaroslavskog bili kod mesta nesreće, te da se veruje da je i sam Jaroslavski bio u jednom od vozila.

Tada je sud za jedan dan odložio odluku o pritvoru na zahtev advokata Beržnoja.

Potom su se oglasili iz MUP-a i saopštili da je istragom ustanovljeno da Beržnoj ima alibi, i da je u vreme nesreće bio na sasvim drugom mestu. Mediji su pisali da je uz pomoć baznih stanica i mobilnog operatera otkriveno da je Beržnoj u vreme nesreće bio u mestu koje je 50 kilometara udaljeno od mesta gde je pronađeno telo stradalog pešaka.

Ubrzo potom iz Ministarstva spoljnih poslova stigla je odluka da se razreši komandir policije u regionu Harkova, Stanislav Perlin.

11. februar - pretresi i zaplena vozila

Državni tužilac Irina Venediktova rekla je da je vozač, koji je "priznao krivicu" najverovanije slagao na saslušanju. Čitav slučaj preuzele su više instance, a Venediktova je zaključila da je "neplansko i brzo" napuštanje zemlje Aleksandra Jaroslavskog veoma čudno.

Ukrayinska Pravda objavila je i video snimak, na kojem se vidi trasa kuda se kretala pratnja Jaroslavskog. Snimak je nastao 10. februara nakon nesreće i na njemu se vide dva vozila. Policija je preuzela snimke sa sigurnosnih kamera i zaplenila oba vozila.

Nakon toga pokrenuta je istraga o pokušaju falsifikovanja dokaza i primoravanju nedužne osobe da preuzme krivicu za delo koje nije učinio. U međuvremenu, otkriven je i identitet na stradalog. U pitanju je Maksim O. (36) meštanin, koji je od ranije poznat policiji zbog posedovanja narkotika i krađa. Maksim je iz zatvora pušten 31. decembra 2021. na uslovnu slobodu.

Uzimanje dokaza

Prošlo je više od 24 sata nakon nesreće kada je policija ogradila područje kako bi se sakupili materijalni dokazi, poput delova vozila koji su rasuti po putu i ličnih stvari stradalog Maksima.

Tužilaštvo je povuklo zahtev za određivanje pritvora Aleksandru Berežnjevom. Sada su krenuli da ga sumnjiče za saučesništvo u prikrivanju krivičnog dela. Portparol regionalnog tužilaštva je tada rekao da je vozač prestao da sarađuje sa organima vlasti.

U međuvremenu se ponovo oglasila kompanija Jaroslavskog i saopštila da je put biznismena u London bio planiran i ranije, kako bi proveo neko vreme sa porodicom, i obećala da će dostaviti dokaze koji to potvrđuju.

12. februar 

Iz državnog tužilaštva upućena je poruka Jaroslavskom da "ne pokušava da pravi farsu od običnog krivičnog dela" te da se što pre vrati u Ukrajinu i počne da sarađuje sa vlastima.

Državni tužilac Irina Venediktova rekla je da će sve biti "završeno brzo i po zakonu".

15. februar - Gde su nestale stvari?

Posle nekoliko dana saznalo se da su iz mrtvačnice, gde je bilo smešteno telo Maksima, nestale njegove stvari.

Berežnji je pozvan u policiju na ispitivanje, u svojstvu svedoka, ali i kao osumnjičeni da prikrivanje krivičnog dela. Njegov advokat je uporno tvrdio da je Berežnjev "izgubio svoj telefon" i da ne živi na adresi koja je navedena u dokumentima, ali da je voljan da sarađuje u istrazi.

U tom trenutku je stigla i potvrda iz policije da su iz mrtvačnice nestale stvari žrtve saobraćajne nesreće, zbog čega se odmah počelo sa pretresima stanova i vozila brojnih zaposlenih u birou kako bi se otkrilo ko je izneo stvari napolje.

Tada je i ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski uputio poziv Jaroslavskom da se što pre vrati u Ukrajinu i odgovori na pitanja iz istrage.

U međuvremenu su vozila iz pratnje poslata u Kijev na dalje ispitivanje, a potom je stigla i informacija da su pronađene stvari stradalog Maksima, te da se vrše forenzička ispitivanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tika

    17. februar 2022 | 22:17

    Gde će đubre da zbriše, nego u kantu za đubre.

  • Šone

    17. februar 2022 | 20:13

    "u uslovima smanjene vidljivosti, udario u prepreku”???Ovi Ukrajinci su još pod Staljinom!!

  • panic

    17. februar 2022 | 18:27

    policija isto kao kod nas dala mu je vremena da pobegne a posle ga hapse a ovog komandira sto je hteo zataškati debelo na robiju bar 40 god

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA