≫ 

Jato ptica misteriozno palo sa neba u Meksiku: Stručnjak pokušao da objasni zbog čega

Incident se dogodio 7. februara ujutru, prema lokalnim izveštajima

  • 1

Stotine kosova snimljeno je kako pada sa neba u gradu Kvatemoku na severu Meksika. Neke od ptica su uginule kada su udarile o trotoar.

Uzrok smrti ptica je i dalje nejasan, ali stručnjaci su rekli da je najverovatnije da su ptice grabljivice te koje su "krivci" za obrušavanje jata kosova na zemlju.

Snimak sa sigurnosne kamere pokazuje jato ptica selica koje su se sunovratile na kuće, a taj momenat je delovao kao da je okolinu obavio oblak crnog dima. Kako se potom vidi, većina ptica uspeva da odleti, ali kasniji snimci pokazuju leševe prepoznatljivih crno-žutih ptica razbacane po ulicama grada.

Incident se dogodio 7. februara ujutru, prema lokalnim izveštajima. Ptice imaju tendenciju da se razmnožavaju dalje na severu, u SAD i Kanadi, i migriraju na jug tokom zime u Meksiku, piše Guardian.

Prema lokalnom listu El Heraldo de Chihuahua, koji je prvi objavio priču, veterinar je sugerisao da bi krivica za incident mogla da leži u visokom nivou zagađenja, izazvanom upotrebom grejača na drva, agrohemikalija i hladnog vremena u toj oblasti.

Druga konstatacija je bila da je ptice udarila struja dok su se odmarale na dalekovodima. Na društvenim mrežama se spekulisalo da je to mogla da izazove 5G tehnologija. Međutim, dr Ričard Broton, ekolog iz britanskog Centra za ekologiju i hidrologiju, rekao je da, iako nije mogao da vidi grabljivicu na snimku, bio je 99 odsto siguran da ga je izazvala upravo ptica grabljivica. Predator je mogao da natera ptice da se poput kovitlaca obruše na zemlju, a veće ptice primoraju manje da se zalete u zgrade ili zemlju.

- Ovo izgleda kao da je grabljivica poput sokola ili jastreba jurila jato, kao što to rade sa čvorcima, a ono se srušilo na zemlju jer je bilo primorano da se spusti niže. Možete da vidite da se na početku ponašaju kao talas, kao da su "sprani odozgo" - rekao je on.

Dr Aleksandar Lis, viši predavač konzervatorske biologije na Univerzitetu Mančester Metropoliten, slaže se sa ovim.

- Sa moje tačke gledišta i iz jednog snimka i bez toksikologije, ipak bih rekao da je ono što je najverovatnije da se desilo da jato hoće da izbegne grabljivicu i onda udara o zemlju - rekao je on.

- Čini se da uvek postoji automatski odgovor da se okrive zagađivači životne sredine, ali "sudari" sa infrastrukturom su veoma česti. U tesno zbijenom jatu, ptice prate kretanje ptice ispred sebe umesto da zapravo tumače svoju širu okolinu, tako da nije neočekivano da se takvi događaji povremeno dešavaju.

Kasnije je otkriveno da je smrt 225 čvoraka u Anglsiju u decembru 2019. uzrokovana poniranjem na asfalt, verovatno nakon što ih je jurila ptica grabljivica i nisu uspeli da se zaustave na vreme.

Video: Vratili se prvi vesnici proleća: Flamingosi stigli kući i priredili spektakl

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fdu

    17. februar 2022 | 01:23

    Sve "verovatno" A ja vam kažem 5g Videćete uskoro šta će biti sa vakcinisanima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA