≫ 

Biontek planira proizvodnju vakcine protiv korone u Africi: Prve količine sledeće godine

Naučnici i radnici bi tada proizvodili desetine miliona doza godišnje, s ciljem ispravljanja situacije velikog u pristupu vakcinama u različitim delovima sveta.

  • 0
Pfizer BioNTech Fajzer Biotek vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nemačka kompanija, koja stoji iza jedne od prvih vakcina protiv kovida 19, Biontek (BioNTech), objavila je planove za pokretanje proizvodnje u Africi.

BioNTech, koji je proizveo prvu MRNA vakcinu, razvio je tzv. "laboratoriju u kontejneru", koja bi mogla biti isporučena u nekoliko zemalja.

Naučnici i radnici bi tada proizvodili desetine miliona doza godišnje, s ciljem ispravljanja situacije velikog u pristupu vakcinama u različitim delovima sveta, prenosi Klix.ba.

Obuhvat je poboljšan, ali je samo 11 odsto afričke populacije je do sada u potpunosti vakcinisano. Kada poredimo situaciju po kontinentima, to je najniža stopa na svetu, a Svjetska zdravstvena organizacija kaže da se Afrika još uvijek bori da proširi trend vakcinacije među populacijom.

Predsednici Ruande, Gane i Senegala izrazili su interes za nemački projekat i pridružili su se čelnicima SZO i Afričke unije na lokaciji BioNTech-a u Marburgu kako bi razgovarali o kontejnerskoj laboratoriji i izazovima s kojima bi se susreli.

"BioNTainer" je modularna struktura prilično jednostavnog izgleda, ali naučnici kažu da bi dva od ovih kontejnera na dva sprata mogla proizvesti do 50 miliona doza vakcine godišnje. Namera je da se osiguraju kontejneri, sirovine i znanje bez ikakvih troškova.

Zauzvrat, zemlja domaćin bi obezbedila zemljište i osigurala da lokalna infrastruktura kao i voda i struja budu obezbeđeni u dovoljnoj meri i pronašla ljude za rad u kontejnerima. Takozvano punjenje i finaliziranje proizvoda bi se, takođe, odvijalo u Africi.

Proizvedene vakcine bi bile za upotrebu u zemlji u kojoj su proizvedene ili izvezene u druge članice Afričke unije po neprofitnoj ceni.

- Nije jeftino, govorimo o milionima evra - kaže Sierk Poetting, glavni operativni direktor BioNTech-a:

- Razvili smo ovo i finansiramo sve na sopstveni rizik. Naš cilj je da prenesemo sve u Afriku.

Smatra se da bi prve vakcine mogle biti proizvedene 2024. godine, verovatno u Ruandi, Senegalu ili Južnoj Africi.

Zalihe vakcina protiv kovida u Africi su se povećale, ali široko rasprostranjena vakcinacija i dalje predstavlja problem. Neke afričke države iskoristile su samo trećinu doza koje su im dostavljene.

Video: Jel biste kod nje primili bocu? Bordel u Beču uz vakcinaciju nudi i druge usluge

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA