≫ 

Bivši američki marinac pritvoren u Rusiji kaže da iskašljava krv i da nije dobio medicinsku pomoć

Porodice Trevora Rida i Pola Vilana, još jednog američkog državljanina koji je u ruskom zatvoru, izrazile su zabrinutost za njihovo stanje

  • 2
Trevor Reed, Trevor Rid Foto: Profimedia/AFP/Dimitar DILKOFF

Bivši američki marinac Trevor Rid koji je u pritvoru u Rusiji duže od dve godine, kaže da iskašljava krv i da nije dobio medicinsku pomoć nakon dužeg izlaganja tuberkulozi u ruskom zatvoru, saopštila je američka ambasada u Moskvi.

- U decembru, Trevor Rid je duži period bio u kontaktu sa drugim zatvorenikom sa aktivnom tuberkulozom. Trevor sada kaže da iskašljava krv i da nije dobio medicinsku negu zbog toga. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova da pruži Trevoru odgovarajući medicinski tretman, još bolje, pustite ga - napisao je na Tviteru portparol američke ambasade.

Porodice Trevora Rida i Pola Vilana, još jednog američkog državljanina pritvorenog u Rusiji, izrazile su zabrinutost za njihovo stanje, posebno kada rastu tenzije između Moskve i Vašingtona.

Portparol Ridove porodice rekao je da je on bio izložen tuberkulozi krajem prošle godine, dodajući da bivši američki marinac nije dobio adekvatnu medicinsku negu.

- Trevor Rid je bio podvrgnut dugotrajnom, bliskom kontaktu sa zatvorenikom koji je imao aktivnu tuberkulozu u decembru - taj zatvorenik se teško razboleo ubrzo nakon njegovog susreta sa Trevorom. Uprkos početku postekspozicione profilakse za druge zatvorenike, ruske vlasti su odbile da učine isto za Trevora i do sada su odbijali da ga testiraju - rekao je portparol porodice Džonatan Frenks.

- Trevor se i dalje žali na bol u grudima (vezano za disanje, a ne sa srcem) i vlasti nastavljaju da mu odbijaju bilo kakav medicinski tretman. Bilo kakva sugestija ruskih vlasti da su Trevoru pružile značajnu medicinsku negu je očigledno lažna - rekao je Frenks.

Portparol Stejt departmenta izrazio je zabrinutost zbog izveštaja da je Rid "bio dugo izložen drugom zatvoreniku sa aktivnom tuberkulozom i da je nedostatak medicinske nege zabrinjavajući". Portparol je dodao da SAD pozivaju rusku vladu da pruži Ridu odgovarajući medicinski tretman.

CNN je zatražio komentar od ruskog Ministarstva spoljnih poslova i ruske Federalne kazneno-popravne službe (FSIN).

Poslednji put kada su američki zvaničnici posetili Rida, koji je u julu 2020. osuđen na devet godina zatvora, bio je krajem prošle godine. Nije u mogućnosti da se javi kući duže od 200 dana.

Vilan, još jedan bivši marinac koji se nalazi u drugoj kaznenoj koloniji daleko izvan Moskve, rekao je za CNN prošle godine da je "ovde veoma teško dobiti medicinsku negu".

Američki državni sekretar Entoni Blinken više puta je pozivao na oslobađanje zatočenih Amerikanaca tokom razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim.

- Moramo da razgovaramo o dvojici američkih državljana, Polu Vilanu i Trevoru Ridu, koji su bili turisti u Rusiji, uhapšeni, osuđeni bez verodostojnih dokaza, i ponovo tražimo od Rusije da uradi ispravnu stvar i pusti ih da se vrate kući - rekao je Blinken pred njegov poslednji sastanak uživo sa Lavrovim u januaru.

Video: Navaljnom izrečena kazna zatvora: Tokom izricanja presude Aleksej se smeškao i poslao srce svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posmatrac

    17. februar 2022 | 13:48

    Obavestahac, a turista. Malo morgen. Nisu vam to male zemlje po kojima vrsljate. Posaljite jos kojeg obavestajca u Kinu pa cete videti kako prilazi. Onaj ko se prihvati takvog posla mora biti spreman i na posledice.

  • Uh

    17. februar 2022 | 14:05

    Ala su se nasekirali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA