≫ 

Da li će se nov pristup Danske isplatiti? Prvo skok pa pad slučajeva nakon ukidanja mera, svi gledaju u nju

Nakon ukidanja mera početkom februara, zemlja je zabeležila porast broja obolelih, ali stručnjaci kažu da je opterećenje bolnica još uvek nisko u poređenju sa prethodnim talasima

  • 0
Danska, korona virus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Početkom februara Danska je postala prva velika zemlja koja je ukinula preostale kovid mere i efektivno proglasila svoju ulogu u pandemiji završenom.

Širom sveta "oslobađanje" Danske od obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru, vakcinalnog pasoša i zatvaranja noćnih klubova najavljeno je kao prelomni trenutak - oblik stvari koje dolaze.

- Ovo predstavlja ulazak u novu eru za sve nas, jer će Danska ponovo biti otvoreno društvo, potpuno otvoreno. Usuđujemo se da verujemo da smo sada u kritičnoj fazi - rekla je danska premijerka Mete Frederiksen.

Međutim, otada je Danska zabeležila više kovid slučajeva po glavi stanovnika nego skoro bilo gde u svetu, a hospitalizacija i smrtni slučajevi od korona virusa porasli su za oko trećinu.

- Ne izgleda dobro u Danskoj - napisao je u nedelju na Tviteru dr Erik Topol, osnivač i direktor Scripps Translational Institute.

On je podelio i nekoliko grafikona koji su završavali skoro vertikalnim linijama nagore.

- Smrtnosti su sada 67 odsto od vrhunca, sa strmim usponom - napisao je on.

Topol je dodao da "svet sada gleda u Dansku kao vodič za uklanjanje svih restrikcija".

- Čini se da smo ovaj film gledali ranije - napisao je on i podelio skrinšot vesti sa naslovom "Danska ukida sva ograničenja zbog korona virusa i slavi potpunu novu eru" - od 10. septembra 2021.

Topolov argument je bio jasan: prerano okončavši mere ublažavanja, Danska je izazvala ponovnu pojavu infekcije, hospitalizacije i smrti - i svako ko krene stopama zemlje rizikuje da učini isto, prenosi Yahoo news.

Međutim, da li je ovo pravi način za čitanje brojeva? Danski eksperti su u odgovoru na Topolov tvit pokušali da objasne.

- Ti podaci ne prikazuju na odgovarajući način epidemiološku situaciju u Danskoj - napisao je politikolog Majkl Bang Petersen, koji savetuje dansku vladu i vodi najveću studiju o ponašanju pandemije u zemlji.

- Opterećenje bolnica u vezi sa kovidom-19 je još uvek nisko u poređenju sa prethodnim talasima, a smrtnost je niska - objasnio je Soren Nirmark, zvaničnik danske zdravstvene uprave.

Da li će se nova strategija isplatiti?

Međutim, možda će se nova strategija Danske na kraju isplatiti.

Zemlja je u utorak zabeležila smanjenje stope zaraze prvi put za više od mesec dana, što ukazuje da se nordijska zemlja približava takozvanom hibridnom imunitetu - kombinaciji vakcinacija i infekcija.

Nakon što je postala jedna od prvih evropskih zemalja koja je ukinula mere, slučajevi su porasli na nivoe daleko veće od opreznijih suseda poput Nemačke. To je pokrenulo pitanja o pristupu, uključujući i one poput ekonomiste Pola Krugmana, dobitnika Nobelove nagrade.

- Da li smo sigurno da želimo da požurimo sa ukidanjem svih kovid restrikcija? - napisao je na Tviteru Krugman uz grafikon porasta slučajeva.

Dve nedelje nakon što je Danska objavila da kovid-19 više nije pretnja po društvo, takozvana stopa reprodukcije (R) pala je na 0,9 u utorak, što znači da se epidemija smanjuje. To je prvi put da je R stopa ispod jedan od 4. januara, kada su zdravstvene vlasti rekle da su podaci iskrivljeni zbog božićnih praznika.

Pad je podržan uzorcima iz kanalizacije koji pokazuju niže nivoe virusa, rekla je Tajra Grouv Kraus, direktorka danskog instituta za zarazne bolesti, u odgovoru za Bloomberg.

- Očekujemo da je pad posledica hibridnog imuniteta, uzrokovanog visokom stopom vakcinacije i imunitetom nakon infekcije, jer je pad najveći u oblastima gde su stope infekcije ranije bile najveće - rekla je ona.

Danska je bila pionir u kovid strategiji. Među prvima je uvela lokdaun 2020, ali se od tada fokusirala na mekše obuzdavanje - iako ne tako lagane kao u susednoj Švedskoj. Potvrđivanje njenog sadašnjeg pristupa moglo bi da podstakne više zemalja da ga slede.

Iako je promena trenda dobrodošla, trenutni nivo infekcije je i dalje 10 puta veći nego u novembru.

- To ipak nije zabrinjavajuće. S obzirom na blaže simptome koje izaziva omikron soj, najvažniji podazak koji treba da pratimo jeste hospitalizacija na jedinicama intenzivne nege. I ti brojevi su u opadanju - rekla je Kraus.

Danska korona virus Foto: Tanjug/AP

Visoke stope vakcinacije pomogle su zaštiti Danaca i sprečile prepune bolnica, uprkos velikom širenju virusa.

Oko 84 posto stanovništva primilo je najmanje jednu vakcinu, a skoro dve trećine je primilo tri. U međuvremenu, zemlja sa 5,8 miliona ljudi registrovala je 2,3 miliona slučajeva, uključujući ponovne infekcije.

Austrija je juče saopštila da će ukinuti epidemiološke mere 5. marta, dok je Nemačka rekla da će razmotriti plan kojim bi većina ograničenja za pandemiju bila ukinuta do 20. marta, iako je upravo u subotu prijavila rekordan broj slučajeva.

Prema rečima Kraus, Danska je imala jednu od najagresivnijih svetskih strategija testiranja.

- Pored toga, stanovništvo ima visok stepen poverenja u preporuke zdravstvenih vlasti i podržalo je akciju vakcinacije - rekla je ona.

Video: Putin stavio na distancu i Šolca: Pregovaramo u teško vreme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA