≫ 

Ovo su detalji dokumenta koji je Moskva poslala SAD

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo detalje odgovora koje je poslalo Vašingtonu

  • 12
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države dobile su odgovor od Rusije na pismo koje su pre tri nedelje uputili Kremlju, potvrdio je zvaničnik Stejt Departmenta i rekao da je odgovor predat ambasadoru SAD u Moskvi.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je da je predalo pismo ambasadoru, a potom i detalje odgovora.

- Danas, 17. februara, američki ambasador Džon Saliven, pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i predato mu je pismo u kom se iznosi reakcija na prethodno dobijen odgovor SAD o ruskom nacrtu ugovora između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o bezbednosnim garancijama - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Kada je stigla vest da je Ministarstvo objavilo detalje odgovora, ubrzo je došlo do "kolapsa" i sajtu ministarstva više nije bilo moguće pristupiti, verovatno zbog velikog priliva posetilaca.

Šta piše u dokumentu?

Ministarstvo je u dokumentu posebno naglasilo neprihvatljivost zahteva za povlačenjem ruskih trupa iz određenih područja zemlje. Ministarstvo je istaklo da je Rusija zabrinuta zbog rastuće vojne aktivnosti Sjedinjenih Država i NATO-a direktno u blizini ruskih granica, "dok se naše 'crvene linije' i suštinski bezbednosni interesi, kao i suvereno pravo Rusije da ih štiti, i dalje ignorišu”.

- Ultimatumi da se trupe povuku sa određenih područja na ruskim teritorijama, praćeni pretnjama o oštrijim sankcijama, su neprihvatljivi i podrivaju izglede za postizanje stvarnih sporazuma - navodi se u odgovoru.

Navodi se i da Rusija ne planira bilo kakvu invaziju na Ukrajinu, zbog čega se „izjave o odgovornosti Moskve za eskalaciju ne mogu posmatrati drugačije nego kao pokušaj pritiska i obezvređivanja ruskih predloga o bezbednosnim garancijama“.

U dokumentu je navedeno da Rusija smatra da je za deeskalaciju situacije oko Ukrajine „od suštinske važnosti“ da se sprovede niz koraka, uključujući obustavu isporuke oružja Ukrajini, opoziv svih zapadnih savetnika i instruktora odatle i odbijanje zemalja NATO-a da se održavaju bilo kakve zajedničke vežbe sa Oružanim snagama Ukrajine.

- S tim u vezi, skrećemo vam pažnju na činjenicu da je ruski predsednik Vladimir Putin nakon razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom u Moskvi 7. februara istakao da smo otvoreni za dijalog i pozivamo na „razmišljanje o stabilnim i jednakim uslovima bezbednosti za sve. učesnici u međunarodnom životu - ističe se u odgovoru, navode iz Ministarstva.

MSP Rusije je, osvrćući se na pitanje evropske bezbednosti, istaklo da "razmeštanje jedinica Oružanih snaga Rusije na njenoj teritoriji ne utiče i ne može uticati na fundamentalne interese SAD".

- Želimo da vas podsetimo da mi nemamo svoje snage na tlu Ukrajine - ističe se u dokumentu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Usa No1.

    17. februar 2022 | 15:28

    Zgazit ce ih Ameri, kao pijan plot.😀

  • Veteran

    17. februar 2022 | 16:54

    Sta im bre saljete oni to sve i rade i huskaju ove da granatiraju obdanista, poravnaj to i kraj priče pa neka vide onda šta im oni donose i dali ce smeti poturiti svoju zadnjicu da ih zastite.

  • неко тамо

    17. februar 2022 | 17:02

    другачије и не може него ко деци да им објашњаваш

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA