≫ 

Braća sa Kosova na udaru Europola: Godinama snabdevaju Evropu kokainom?

U evropskim medijima, braća Osmani se etiketiraju kao važan klan, koji donosi kokain iz Latinske Amerike za distribuciju širom Evrope

  • 0
Bashkim Osmani, Baškim Osmani Foto: Profimedia/DB/Roland Magunia / AFP

U velikoj međunarodnoj akciji Eurojusta i Europola, razbijena je jedna od najaktivnijih mreža za krijumčarenje kokaina u Evropi, koju je organizovala albanska mafija. Među uhapšenima je, kako navode pojedini mediji i Baškim Osmani, Albanac sa Kosova.

U akciji je učestvovalo sedam zemalja, a većina operacija odvijala se u Belgiji i Španiji. Pretresi su izvršeni na preko 80 lokacija i uhapšeno je 45 osumnjičenih. Niz paralelnih akcija odvijao se i u Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji i Holandiji.

Među uhapšenima je, kako javljaju pojedini mediji, i Baškim Osmani, kojem su lisice stavljene u Hrvatskoj.

Porodica Osmani je vlasnik hotela u središtu Poreča.

Već nekoliko godina braća Osmani koji žive u Nemačkoj imaju problema sa imovinskom pravdom, dok se poslovi proširuju na Španiju, Belgiju, Holandiju i druge evropske zemlje.

Novac je navodno uložen u korupciju, prodaju nekretnina, kockanje, dok ih albanski mediji opisuju kao moćne biznismene koji nisu oklevali da finasiraju OVK ili aktivnosti bivšeg predsednika tzv. Kosova Ibrahima Rugovu.

U međuvremenu, u evropskim medijima, braća Osmani se etiketiraju kao važan klan, koji donosi kokain iz Latinske Amerike za distribuciju širom Evrope.

Nemački mediji pisali su o Baškimu Osmaniju, i trojici njegove braće, navodeći da se radi o klanu koji je bogatstvo zgrnuo nelegalnim poslovima. Pisali su da se bave dilovanjem droge i preprodajom oružja.

Belgijski mediji izvestili su o operaciji koju je organizovao Europol, a u kojoj učestvuje 600 policajaca i prostire se na sedam evropskih zemalja.

Meta je bila organizacija za trgovinu kokainom predvođena Albancima, čija su imena danas otkrivena.

Ko je Baškim Osmani?

Baškim Osmani (50), Albanac sa Kosova, u španskim medijima je predstavljen kao šef mafije. Navode da je član klana sumnjivih biznisa u Nemačkoj - gde je već osuđen na skoro četiri godine zatvora zajedno sa svojim bratom 2008. zbog privrednog kriminala.

Prema španskim medijima, Osmani provodi puno vremena na Majorci, gde su uhapšeni njegova supruga i tast.

Baškim Osmani je uhapšen u Hrvatskoj u operaciji Europola pod nazivom "Crni orao". Za nekoliko dana biće izručen Španiji.

Istraga stavlja Osmanija na čelo kriminalne organizacije trgovine drogom i pranja novca. Njegovo hapšenje bilo je jedan od glavnih prioriteta agenata. Prema istragama, mreža je posvećena krijumčarenju velikih količina kokaina u Evropu iz Južne Amerike preko raznih evropskih luka.

Droga je distribuirana širom kontinenta privatnim avionima, dvospratnim vozilima, poštanskim paketima i transportnim kontejnerima.

Baškim Osmani pak tvrdi da je bogatstvo stekao ulaganjem u nekretnine u Hamburgu, a kasnije i u Španiji. Osmani je za Nacional svojevremeno rekao da je porodica nakon selidbe u Hamburg '80-ih značajno uvećala bogatstvo koje su već imali u Albaniji, između ostalog i političkim vezama u Nemačkoj. Hotel u središtu Poreča Baškim je kupio 2007. godine.

Zaplenjena imovina

Otkriveno je da su oprali 30 miliona evra, ulaganja u nekretnine na Majorci, zaplenjeno je 86 uljanih slika u vrednosti od pet miliona evra, sedam luksuznih automobila, 16 luksuznih satova, 203.000 evra u gotovini i 40.000 u kriptovalutama.

Ova organizacija je stekla ovo ogromno bogatstvo zahvaljujući pranju velikih profita dobijenih od uvoza kokaina dovezenog iz Južne Amerike, navode španski mediji.

Italijanski mediji javljaju da je jedna od glavnih ličnosti organizacije koju predvode braća Osmani Artur Šehu, čovek iz Valone koji posreduje sa imanjima na albanskoj obali.

Njegovo ime dovodi se u vezu sa generalnim sekretarom vlade Edija Rame, Engjelija Agaci.

Ova zajednička operacija rezultat je složene međunarodne istrage u kojoj učestvuju Istražno odeljenje za borbu protiv mafije (Dia) i policijske snage Belgije, Španije, Nemačke, Holandije, Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva, u saradnji sa Službom za međunarodnu policijsku saradnju.

U operaciju je bilo uključeno preko 600 policajaca, uključujući specijalne službe, koje koordiniraju Eurojust i Europol.

Video: Uhapšen veteran OVK sa 50kg marihuane: Pored narkotika pronađenje i slike u uniformi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA