Sirene odjekuju u Donjecku: Zvuk ledi krv u žilama

Širom Donjecka čuju se sirene nakon što je naložena evakuacija civilnog stanovništva

  • 23

Nedugo nakon što su lideri Donjecke Narodne Republike (DNR) i Narodne Republike Lugansk (LNR) naložili evakuaciju civilnog stanovništva iz straha da će ukrajinska vojska izvršiti invaziju, širom Donjecka odjekuju sirene.

Sirene se neprekidno čuju u gradu na čijim ulicama nema nikog.

Lokalne vlasti još nisu izdale saopštenje zašto su uključene sirene. Sirene u Donjecku se, manje-više, redovno oglašavaju (na svaka dva do tri meseca). Međutim, po pravilu, vlasti samoproklamovane republike upozorene stanovništvo unapred, što ovog puta nije bio slučaj.

Podsetimo, lider DNR Denis Pušilin pozvao je danas građane samoproklamovane republike da hitno krenu za Rusiju. On je rekao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski planira da uskoro naredi napad na region Donbasa te je, kako je rekao Pušilin, otpočela masovna evakuacija stanovništva u Rusiju.

Pušilin je rekao da je Ukrajina povećala broj trupa i naoružanja duž linije sukoba.

- Neprijateljske borbene trupe prave formacije i spremni su da zauzmu Donbas na silu - rekao je Pušilin i dodao da je ukrajinsko oružje "sada upereno na nas i na našu decu".

Istakao je da su naoružane snage DNR spremne da brane civile i infrastrukturu, ali da zbog "pretnje po život građana je od danas organizovani masovni, centralizovani polasci građana ka Ruskoj federaciji".

- Prvo idu žene, deca i stari - rekao je Pušilin.

On je rekao da je "sa zvaničnicima Ukrajine postignut sporazum o prijemu stanovništva sa prostora DNR u regionu Rostova".

Lider LNR Leonid Pasečnik rekao je da ukrajinske snage planiraju upad na teritoriju i pozvao građane da se evakuišu.

- Kako bi se sprečile civilne žrtve, pozivam građane koji nemaju naređenja da budu u pripravnosti, a koji nisu uključeni u životno održavanje društvene i civilne infrastrukture, da što pre odu u Rusku Federaciju - rekao je Pasečnik.

Video: Zbog čega vlada nervoza na granici Rusije i Ukrajine?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qrsula

    18. februar 2022 | 16:34

    Tipičan NATO scenario. Mesec dana medijski satanizuju Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, a za to vreme naoružavaju Ukrajinu da izvrši napad na Luganjsk i Dombas. Malo su se za*ebali da će Rusi mirno da gledaju kako im se postavljaju Američke rakete pred kapijom.

  • Idi begaj

    18. februar 2022 | 16:24

    Srećna 1999 svima koji slave

  • Miki

    18. februar 2022 | 16:23

    Rusi za sta cuvate te nuklearke?? Sram da vas bude

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA