≫ 

Konvoji automobila sa Rusima napuštaju Donjeck i Lugansk: Potresni snimci iz Ukrajine

Planirano je da se evakuiše oko 700.000 stanovnika

  • 15

Lideri NRL i NRD najavili su danas da će početi sa evakuacijom građana iz ovih oblasti usled deeskalacije sukoba između separatista i ukrajinskih bezbednosnih snaga. 

U međuvremenu su na društvenim mrežama počeli da kruže snimci na kojima se vide veliki konvoji vozila koja napuštaju Donjeck i Lugansk.

Na videu koji se nalazi na početku teksta mogu se videti kilometarske kolone vozila sa ljudima koji pokušavaju da se što pre evakuišu iz ovih oblasti.

Prvi autobusi sa evakuisanim stanovnicima DNR krenuli su danas u 20 časova po lokalnom vremnu. Trenutno evakuaciju sprovodi Ministarstvo za vanredne situacije DNR zajedno sa upravama gradova i regiona.

Planirano je da se evakuiše oko 700.000 stanovnika.

Nedugo nakon što su lideri Donjecke Narodne Republike (DNR) i Narodne Republike Lugansk (LNR) naložili evakuaciju civilnog stanovništva iz straha da će ukrajinska vojska izvršiti invaziju, širom Donjecka čuju se sirene.

Video: Sirene za vazdušnu opasnost odjekuju Donjeckom

Podsetimo, oslednjih dana stižu vesti o međusobnim optuživanjima Kijeva i proruskih snaga u vezi sa ispaljivanjem granata. Ranije u toku dana, ukrajinska vojska je saopštila da je "zabeležila 60 kršenja primirja od strane proruskih snaga u poslednja 24 sata, pri čemu je jedan vojnik povređen".p

Proruske snage su prethodno optužile Kijev da su rano jutros "artiljerijom i minobacačima napali njihove položaje u tri odvojena incidenta", o čemu je izvestila novinska agencija Interfaks.

Juče je u sukobima između pripadnika Narodne milicije Luganska i ukrajinskih vojnika pogođen jedan vrtić u selu Stanica Luganska, a dve strane su se međusobno optuživale oko toga ko je ispalio granate.

Pojedinci ocenjuju da sukobi između proruskih snaga i ukrajinske vojske koji su se u četvrtak odigrali na istoku Ukrajine bili najveći od 2015. godine.

Video: Izbeglice iz Donjecka autobusima za Rusiju: Prvi kontigent iz Donbasa već stigao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    18. februar 2022 | 20:31

    Pa zar neko jos veruje u ove američke igre,pa treba cela Evropa,Rusija, afrika,i bliski istok da se udruzi i zbirke ameriku sa lica zemlje pa da živimo mirno i normalno

  • Cika Velja

    18. februar 2022 | 20:20

    Opet kolone izbeglica sa Amerikancima i njihovim psima za vratom? Jel ima neko da potruje kerove,ili da polomi noge dreseru???

  • Вук Н.

    18. februar 2022 | 20:29

    За варваре са запада, Срби и Руси су једно те исто!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA