≫ 

"Usta pakla", gde je poginuo srpski ambasador, atrakcija i rizik: Odnosila su živote, fingirano i samoubistvo

Ovo neobično mesto vezuje se i za neke misterije

  • 21
Oliver Antić, ambasador, litica Usta Pakla Foto: lisbon.mfa.gov.rs, Edson De Souza/Zuma Press/Profimedia

Prirodne lepote, koje su preci nazivali strašnim imenima, danas zadivljuju turiste, ali, nažalost, dešavaju se i nesrećni slučaji. Tako je odjeknula vest da je srpski ambasador u Portugalu Oliver Antić pao sa strmine kod Lisabona zvane "Usta pakla".

Iako je bilo oprečnih informacija o tome kako je Antić upao u more, koje se u ovoj atrakciji nalazi ispod oštrih i surovih stena, najverovatnije je da se radi o nesrećnom slučaju. Prema jednoj verziji priče, on je izašao iz automobila, telefonirao i okliznuo se na steni.

"Usta pakla" su priobalno područje izuzetno strmo i krševito, a kao takve su i prava turistička atrakcija. Nejasno je, ipak, da li je Antić slučajno zastao na ovoj lokaciji da bi razgovarao, ili je razgledao prirodne lepote.

Visoko usečena stena na obali, potom razna stenovita ostrva, prirodni mostovi i zastrašujući otvori i pećine pod oštrim stenama oduzimaju dah posetiocima ovog mesta, a ponekad i živote. Postoje uređeni vidikovci, ali i strme divlje staze za avanturiste. U lošim vremenskim uslovima zimi vidikovac je ponekad zatvoren zbog velike opasnosti od vetra, klizanja i pada.

U prošlosti ovo je bila morska pećina, ali je došlo do njenog propadana usled erozije, tako da su se formirali neobični stenoviti oblici koji su snagom Atlantkog okeana dobijali dramatične forme.

Stoga je plivanje na ovom mestu, u slučaju pada, gotovo nemoguće i mnogi su stradali padajući sa litica. Ako bi i preživeli pad, udavili bi se, a to je i uzrok smrti našeg ambasadora. On je izvučen iz okeana još dajući znake života, ali, nažalost, lekari nisu uspeli da ga spasu.

Na ovom mestu se 2020. godine dogodila velika tragedija kada su dva ribara iz Nepala završila u smrtonosim talasima pod stenama "Usta pakla".

Ovo neobično mesto vezuje se i za neke misterije, a poznati okultista Alister Krouli baš tu je isfingirao sopstveno samoubistvo. Kada je pesnik Fernando Pesoa vlastima izneo Kroulijevo oproštajno pismo u javnost, svi su mislili da je zaista njegov život ugašen u "Ustima pakla". Tri nedelje potom Krouli se pojavio na sopstvenoj izložbi u Berlinu. Razlog - želeo je da pobegne od emotivne partnerke.

Video: Prizor od koga se ledi krv u žilama: Najduži, viseći most na svetu, namenjem pešacima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dosadnjaković

    19. februar 2022 | 15:40

    I tako, usred februara je g.ambasador odlučio da prošeta pored Atlantika, i to baš na mestu gde su visoke litice i jak vetar. Naleteo je na sapun/koru od banane/mrlju od ulja i slučajno pao u vodu. Da li se "usta pakla" nalaze na dnevnoj ruti ambasadora od rezidencije do ambasade? Ako ne, onda je to još jedna slučajnost da je baš tuda njegov vozač prolazio. Previše slučajnosti za nesretan slučaj.

  • Pravnik

    19. februar 2022 | 15:11

    Naš profesor sa pravnog fakulteta u Bg.. O pokojniku sve najbolje, ali je bio zlo prema studentima...uvrede,poniženja, isterivanja uz kabineta u sred ispita,iživljavanje.. Ipak, žao mi je sto je ovako završio..saučešće porodici

  • T N

    19. februar 2022 | 14:31

    Sad će tu ambasadu Marko Đurić na sebe da preuzme, može on to, a i uvek dobro dođe još jedna plata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA