≫ 

Zelenski pozvao Putina na sastanak pa poručio NATO: Ne trebaju nam vaše sankcije nakon što bombardovanje počne

Zelenski je, govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, rekao da želi diplomatsko rešenje krize

  • 28
vladimir Zelenski na konferenciji u Minhenu foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenskigovorio je danas na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu o situaciji u njegovoj zemlji koja je eskalirala poslednjih dana. 

On je ovim putem iskoristio priliku da ruskog predsednika Vladimira Putina pozove na sastanak kako bi saznao koje su želje Rusije, a zatim se osvrnuo i na članstvo njegove zemlje u NATO.

France Ukraine Talks Foto: Tanjug/AP

- Zar Ukrajina ne zaslužuje iskrene i direktne odgovore? Ovo važi i za NATO. Rečeno nam je da su vrata otvorena. Ako ne žele sve članice Alijanse da postanemo deo saveza, recite nam iskreno - rekao je Zelenski.

On je takođe dodao da su Kijevu potrebne bezbednosne garancije ka putu u NATO.

- Ukrajini su potrebne bezbednosne garancije. Mi smo pametni, nismo tvrdoglavi, razumemo da postoji veliki rizik. Janso nam je da nema opšteg dogovora među članicama Alijanse. Jedino što tražimo je da nam kažete koliko vremena će nam biti potrebno da postanemo članica, da li su u pitanju godine? - rekao je Zelenski danas.

Zelenski je, govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, rekao da želi diplomatsko rešenje krize, ali je globalnu bezbednosnu arhitekturu nazvao "sirupom za kašalj u poređenju sa vakcinom" i zahtevao manje krhki sistem.

Ukrajina ukrajinska vojska Rusija tenzije sukob Foto: Tanjug/AP

Predsednik je takođe govorio o "masovnom granatiranju“ u poslednja dva dana, što predstavlja kršenje sporazuma iz Minska, i rekao da je važno da se omogući pristup posmatrača OEBS-a na okupiranim teritorijama.

Ukrajinski predsednik je pred liderima najavio potrebu hitnog uvođenja sankcija Rusiji i da su one potrebne sada, a ne nakon napada.

- Rečeno nam je više puta da imamo nekoliko dana da se spremimo za početak rata. Ja kažem u redu, da li možete da sankcije uvedete danas, ali odgovor koji dobijam je da će one uslediti ukoliko bude rata. Ne trebaju nam vaše sankcije nakon što bombardovanje počne - poručio je Zelenski na konferenciji.

Nešto kasnije, u razgovoru za Si-En-En (CNN), Zelenski je rekao je da su "provokacije svake vrste veoma opasne" na pitanje o potencijalnom lažnom izgovoru za rat sa Rusijom.

Ukrajina Rusija tenzije sukob Foto: Tanjug/AP

- Mislim da je najkomplikovanije pitanje da na Krimu, na privremeno okupiranoj teritoriji Donbasa duž granice Ukrajine i Rusije, ima 30-35.000 vojnika, tako da su provokacije, zaista, veoma opasne, ako imate ovoliki broj trupa. Jedno granatiranje, jedna topovska paljba mogu dovesti do rata - upozorio je Zelenski.

- To je ono u šta naši partneri veruju, mislim na partnere koji su oko nas koji imaju zajedničku granicu sa nama, mi znamo istoriju Sovjetskog Saveza i oni razumeju sa kakvim rizicima se suočavamo - dodao je Zelenski.

- Poljska, baltičke države, Litvanija i Estonija, Letonija, Moldavija, znaju do čega bi to moglo dovesti. Dakle, moramo biti veoma oprezni - naglasio je ukrajinski predsednik za CNN.

Tražimo obnavljanje pregovora u svim formatima

Kijev zahteva deblokadu pregovaračkog procesa o situaciji na istoku Ukrajine i smatra da je potrebno uključiti i druge formate za razgovor o tome, rekao je danas Zelenski na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

- Moramo pronaći rešenje za okončanje rata u svim mogućim formatima i na svim platformama: Pariz, Berlin, Minsk, Istanbul, Ženeva, Brisel, Njujork, Peking. Zaista mi nije bitno gde ću da pregovaram o miru u Ukrajini - rekao je Zelenski, prenosi TAS S.

Kako je naveo, broj učesnika pregovora nije od suštinske važnosti za Kijev, sve dok Ukrajina i Rusija u njima učestvuju.

On je rekao i da se njegova zemlja neće „klanjati” državama koje pružaju vojnu pomoć Kijevu, jer, kako je naveo, one na taj način doprinose "bezbednosti Evrope i sveta". Ukrajinski predsednik je obećao da će braniti zemlju "sa ili bez podrške partnera".

- Mi cenimo svaku vrstu pomoći, ali svi treba da shvate da ova strana vojna pomoć nije humanitarna akcija i Ukrajina ne treba da moli za to - rekao je Zelenski.

Samit potpisnika Budimpeštanskog memoranduma

Zelenski je saopštio danas da je naložio ukrajinskom Ministarstvu spoljnih poslova da sazove samit potpisnika Budimpeštanskog memoranduma, kako bi se potvrdile bezbednosne garancije Ukrajini.

- Naložio sam Ministarstvu spoljnih poslova da sazove samit zemalja potpisnica Budimpeštanskog memoranduma. Ako se on ne održi ili odbije da Ukrajini da garancije bezbednosti, Kijev će to, kao i klauzule potpisane 1994. godine, smatrati ništavim i nevažećim - rekao je Zelenski na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, prenosi TAS S.

Video: Ogromna granata u Ukrajini: Nastavlja se pojačano granatiranje periferije Donjecka

Budimpeštanski memorandum potpisali su 5. decembra 1994. lideri Ukrajine, Rusije, Velike Britanije i SAD, a prema sporazumu, Ukrajina je pristala da eliminiše svoj nuklearni arsenal, dok su Rusija, SAD i Britanija garantovale Kijevu bezbednost.

Zelenski hitno razgovarao sa Makronom

Zelenski je izjavio da je obavio "hitan" telefonski razgovor sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom o situaciji na istoku Ukrajine.

Kako je naveo na Tviteru, bilo je reči o mogućnostima za neposrednu "deeskalaciju i političko-diplomatsko rešenje".

Zelenski je dodao da je informisao Makrona o pogoršanju situacije na liniji fronta, gubicima i "granatiranju ukrajinskih političara i stranih novinara".

Video: Rusija: Desant taktičkih vazdušno-desantnih trupa na vežbi „Saveznička odlučnost

(telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    19. februar 2022 | 17:19

    Pa glumac ti nisi normakan.Kakva bre Ukrajna u nato?!?Pa nato ne sme da ude u Ukrajnu ako nećete celu Ukrajnu u oranici a kamoli da vi postanete članica!Manite se vi američke i nemačke paljevine kad znate da vas kao Pravoslavce i Slovene ne podnose nego seepo dogovorite s Rusima i Belorusima kako da se ujedinete i postanete deo prirodne sile a ne vestacke i nriskrene koju vam zapad nudi ali samo u bajci.

  • Слобо

    19. februar 2022 | 17:05

    Дебил који се увлачи у д..е западу на штету свог народа!

  • Srpkinja

    19. februar 2022 | 17:59

    E moj mucenice, kuda Nato i Amerika miluju, tu koza puca, da li ti covece uopste imas i zrno mozga, i ptice i deca znaju da ce vas unistiti kao i ostale zemlje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA