≫ 

Može li da se podvuče paralela između Ukrajine i Avganistana?

Prema rečima portparola Pentagona, to su "dve različite okolnosti"

  • 0
Ukrajina, Kabul Foto: Tanjug/AP

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je u nedelju da postoji "malo ili nikakvih paralela" između povlačenja SAD iz Avganistana prošle godine i trenutnog konflikta između Rusije i Ukrajine.

- Mi i dalje pokušavamo da svarimo ono što se desilo u avgustu - rekao je Kirbi za Fox News Sunday, govoreći o haotičnom povlačenju iz Avganistana, koje je ostavilo talibane na vlasti.

To su, prema rečima Kirbija, "dve različite okolnosti".

- I ne postoji puno paralela između onoga što sada vidimo u Ukrajini i što smo videli u Avganistanu. Tamo smo završavali 20-godišnji rat i suočili smo se sa masovnom evakuacijom puno ljudi, 124.000 za dve nedelje - dodao je Kirbi.

CBS News je u nedelju izvestio da su ruski komandanti dobili naređenja da nastave sa invazijom Ukrajine.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u petak da je "ubeđen" da je Putin doneo odluku da napadne Ukrajinu. Ranije ovog meseca, Bela kuća je odobrila plan Pentagona da se pripremi za dolazak Amerikanaca koji beže ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, rekli su američki zvaničnici za The Wall Street Journal.

Ukrajina Rusija tenzije sukob Foto: Tanjug/AP

Povlačenje trupa iz Avganistana prošle godine pokazalo se kao ne baš dobro odigran potez Bajdenove administracije.

Usled povlačenja, u terorističkom napadu u blizini aerodroma u Kabulu ubjeno je najmanje 169 Avganistanaca i 13 američkih vojnika. Bio je to najsmrtonosniji dan za članove američke vojske u zemlji od 2011.

Nekoliko dana kasnije, američki napad dronom koji je trebalo da spreči još jedan napad ISIS-K greškom je ciljao humanitarnog radnika - ubivši 10 civila, uključujući sedmoro dece.

- Ovo nije ista situacija. Ovde pokušava da se spreči da dođe do rata. Svi zvaničnici naše administracije su pokušavali da pronađu diplomatski put napred, a u isto vreme, ovde u Ministarstvu odbrane, podržavaju naše saveznike u NATO-u, osiguravajući da znaju da smo mi uz njih i da našu posvećenost Članu 5, kolektivnoj samoodbrani, shvatamo veoma ozbiljno - dodao je on, prenosi Insider.

Video: Bezizlaz: Avganistanci se jedni preko drugih penju na avione gonjeni paničnim strahom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA