≫ 

Da li ovako zvuči misteriozni zvuk koji navodno stoji iza Havana sindroma? Snimio ga američki zvaničnik

On je zvuk zabeležio u svojoj kući u Havani

  • 11
Havana Sindrom, Amerika Kuba, radio talasi, zrikavac Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Jedan audio snimak, koji je zabeležio bivši američki zvaničnik, navodno otkriva zvuk koji je povezan sa Havana sindromom, misterioznom bolešću koja je proteklih godina pogodila američke ambasadore, vojnike i obaveštajne zvaničnike u brojnim zemljama.

Zvuk je snimio bivši američki zvaničnik, koji je čuo buku u svojoj kući u Havani na Kubi.

Audio snimak misterioznog zvuka emitovan je u nedelju u emisiji 60 Minutes.

Zvuk ne uzrokuje štetu jer je nusproizvod, a ne zvuk sam, prenosi Independent.

Bivši američki zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, opisao je zvuk kao "glasan zvuk koji je ispunio njegovu sobu".

Od 2016. godine oko 200 članova američkog osoblja dobilo je simptome koji variraju od glavobolje, do zvonjenja u ušima, kao i gubitak sluha, pamćenja i ravnoteže. Neke žrtve pretrpele su i dugoročne povrede mozga.

Studija koju je naručio Stejt department kaže da je najverovatniji izvor impuls energije radio frekvencije "usmeren" na američke mete.

Zvaničnici kažu da se ovi incidenti nisu desili samo u dalekim abmasadama, ali dva slučaja zabeležena su u blizini Bele kuće.

Olivija Troj, bivša savetnica za unutrašnju bezbednost i borbu protiv terorizma bivšeg potpredsednika Majka Pensa, rekla je za 60 Minutes da je "simptome osetila u Beloj kući".

Troj je rekla da je 2019. godine, dok je silazila niz stepenice u zgradi izvršne kancelarije Ajzenhauera pored Zapadnog krila, čula prodoran zvuk.

- Bio je kao prodoran osećaj, sećam se da je bio na desnoj strani moje glave i dobila sam vrtoglavicu. Osetila sam mučninu, bila sam nekako dezorijentisana, sećam se da sam mislila da ne smem da padnem niz stepenice - rekla je.

Prema njenim rečima, bilo je to kao parališući napad panike.

- Nikada nisam osetila tako nešto - rekla je ona.

Bivši šef osoblja za unutrašnju bezbednost Majls Tejlor rekao je za 60 Minutes da veruje da je bio meta dva misteriozna incidenta u njegovoj kući u Vašingtonu.

- Neko pokušava da nam pošalje poruku da može da nam zada udarce, a da mi ne možemo da uzvratimo - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA