Putin rekao Makronu i Šolcu da će uskoro potpisati dekret o priznanju DNR i LNR, evropski lideri "razočarani"

Ruski predsednik namerava da potpiše dekret o Donbasu, saopštio je Kremlj

  • 10
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je večeras telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, kojima je rekao da "u bliskoj budućnosti" namerava da potpiše dekret o priznavanju Donjecke i Luganske Narodne Republike, saopštila je pres služba Kremlja.

Putin je obavestio lidere Francuske i Nemačke o rezultatima proširenog sastanka Saveta bezbednosti Ruske Federacije, koji je razmatrao aktuelnu situaciju oko Donbasa u kontekstu odluke Državne Dume o priznanju DNR i LNR, navedeno je u saopštenju koje je preneo TAS S.

Kremlj je dodao da su Makron i Šolc "razočarani" ovim razvojem događaja.

Šolc osudio planove Kremlja

Nemački kancelar Olaf Šolc u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom osudio je planove Rusije da prizna otcepljene republike DNR i LNR, saopštila je nemačka vlada posle razgovora.

- Pregovori su ponovo bili fokusirani na situaciju u Ukrajini i oko nje i raspoređivanje ruskih trupa na rusko-ukrajinskoj i belorusko-ukrajinskoj granici. Predsednik Putin je takođe informisao o današnjem sastanku Saveta bezbednosti Rusije. Kancelar Šolc je osudio planove Rusije da prizna tzv. Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku kao nezavisne države. Takav korak bi bio očigledna kontradikcija sa sporazumima iz Minska o mirnom rešavanju sukoba u istočnoj Ukrajini i jednostrano kršenje ovih sporazuma od strane Rusije - navodi se u saopštenju vlade.

Šolc je pozvao Putina da odmah deeskalira situaciju i povuče snage sa granice sa Ukrajinom.

- On je naglasio da je sada važno, posebno na istoku Ukrajine, da se poštuje prekid vatre i potpiše deeskalacija. Rusija ovde snosi posebnu odgovornost - navodi se u saopštenju.

Ranije tokom dana, lideri DNR i LNR pozvali su na priznavanje njihovih republika usled ukrajinske agresije, intenzivnog granatiranja Donbasa, ubijanja i ranjavanja civilnog stanovništva. Predsednik Rusije je zbog svega toga rekao da planira da u bliskoj budućnosti potpiše odgovarajući ukaz, saopštio je Kremlj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joksim

    21. februar 2022 | 20:18

    Zaigrala mecka i pred njihovim vratima... Stvorili ste laznu drzavu Kosovo, sad gledajte i trpite. Sad ce se svako malo stvarati nezavisne drzave

  • Zeljko ex JSO

    21. februar 2022 | 19:45

    E tako se to radi!?

  • I ja priznajem

    21. februar 2022 | 20:05

    ove dve Ruske oblasti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA