≫ 

Putin poručio naciji da priznaje nezavisnost DNR i LNR, pa potpisao ukaz: Situacija u Donbasu je kritična

Putin je rekao da je Kijev pokušao da iskoristi dijalog sa Rusijom za pregovaranje sa Zapadom, od samog početka je počeo da gradi državnost na protivrečnostima

  • 0

Predsednik Rusije Vladimir Putin priznao je večeras nezavisnost Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk i potpisao ukaz.

Putin je potpisao ukaz rekavši da "smatra da je neophodno doneti odluku koja je odavno trebalo da bude doneta da se odmah priznaju Donjeck (DNR) i Lugansk ( LNR) Narodne Republike".

Prethodno je, u svom obraćanju naciji, nakon što se ranije sastao Savet za nacionalnu bezbednost, rekao da je situacija u istočnoj Ukrajini opet kritična.

- Situacija u Donbasu je ponovo postala kritična i obraćam vam se direktno, ne samo kako bih ocenio situaciju, već kako bih informisao javnost o odlukama koje smo doneli i o mogućim daljim koracima - istakao je Putin.

On se na početku osvrnuo i na odnos dve zemlje rekavši da Ukrajina za Rusiju nije samo susedna država već "integralni deo naše istorije". Istočnu Ukrajinu nazvao je "drevnim ruskim zemljama".

Ruski predsednik je tokom obraćanja naciji rekao da je modernu Ukrajinu stvorila komunistička Rusija, zatim je dodao da je Rusiju stvorila Rusija, a onda je Lenjina nazvao "autorom i tvorcem" Ukrajine.

- Ukrajina za Rusiju nije samo susedna država, već deo istorije - rekao je Putin.

On je dodao i da je, "uprkos nepravdi i obmanama, ruski narod priznao države nakon raspada Sovjetskog Saveza i pomogao zemljama, uključujući Ukrajinu".

Putin je zatim rekao da je "parazitski stav preuzeo partnerstvo u odnosima Ukrajine i Rusije".

- Kijev je pokušao da iskoristi dijalog sa Rusijom za pregovaranje sa Zapadom, od samog početka je počeo da gradi državnost na protivrečnostima - rekao je Putin.

"Ukrajina planira rat protiv Rusa u Donbasu"

Predsednik Rusije je rekao i da Ukrajina planira da pokrene rat protiv Rusa u Donbasu, kao i da Zapad može da pomogne Ukrajini da dobije nuklearno oružje, što predstavlja direktnu pretnju za Rusiju.

Komentarišući izjave o planovima Kijeva da stvara nuklerano naoružanje Putin je rekao da situacija u svetu pojavom takvom oružja će da se promeni, na najdramatičniji način.

- Ne možemo da ne reagujemo na to. Kijev će lakše da stvori nuklearno oružje od drugih država, naročito uz tehnološku podršku iz inostrasnstva - rekao je Putin.

On je zatim rekao da zapadno oružje neprekidno stiže u Ukrajinu, kao i da ustav te zemlje ne dozvoljava strane vojne baze, ali da su Ukrajinci to zaobišli.

- NATO bazu nazivaju misijom. Komanda Oružanih snaga Ukrajine može direktno doći iz sedišta NATO - rekao je Putin.

"Rusija je nudila saradnju NATO na različitim frontovima"

Ruski predsednik je rekao da je NATO nastavio da se širi i da je sve bliži granicama Rusije.

- Situacija je sve gora - rekao je Putin.

Predsednik Rusije je ponovio da je Rusija "stalno nudila saradnju NATO-u u različitim formatima".

- Moskva je ispunila sve obaveze prema Zapadu - rekao je Putin.

On je istakao da se u zvaničnim NATO dokumentima Rusija vodi kao direktna pretnja po bezbednost.

- Glavni protivnik NATO-a je Rusija, Ukrajina će služiti kao uporište za napad - rekao je on.

Ruski predsednik je rekao da je Rusija bila spremna da pregovara, ali samo ako se ne odmiče od glavnih zahteva koje je ispostavila Rusija, što je Zapad odbacio.

- Još jednom su pokušali da nas ucene, pretili nam sankcijama. Verujem da će nam uvesti sankcije što naša država postojati jača. Uvek će naći izgovor da nam uvedu sankcije, bez obzira na stanje u Ukrajini - rekao je Putin.

Putin je rekao da se nikad Rusije neće odreći svog suvereniteta i svojih vrednosti.

Govoreći o situaciji o Donbasu rekao je da Kijev nije spreman da poštuje Sporazum iz Minska.

- Hoće da pokrenu Blickrig, kao što je to bio slučaj 2014. i 2015. godine - rekao je Putin.

Video: Na školu u Donjecku bačene dve granate: Ogromna šteta, jedna žena bila u blizini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA