Tenzije između Ukrajine i Rusije: Кoliko je jaka pozicija NATO u istočnoj Evropi?

Snage NATO-a već deluju na ključnim lokacijama u istočnoj Evropi, sa borbenim grupama od 1.000 vojnika u Poljskoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji

  • 3
NATO, vojnik Foto: Tanjug/AP

Bliski odnosi između Ukrajine i zapadne vojne alijanse NATO igraju ključnu ulogu u tenzijama između Kijeva i Moskve.

NATO alijansu čini 30 zemalja, uključujući Francusku, Veliku Britaniju, Tursku i SAD, koje su među zemljama koje najviše troše na odbranu u svetu. Ako bi Ukrajina ušla u NATO, to bi povećalo količinu granice koju dele Rusija i vojni savez predvođen SAD.

- Uopšteno govoreći, NATO ima vrlo malo sopstvenih stalnih snaga. Kada Severnoatlantski savet pristane da pokrene operaciju, članovi doprinose vojnim snagama na dobrovoljnoj osnovi. Ove snage se zatim vraćaju u svoje zemlje kada se misija završi - rekao je zvaničnik NATO u razgovoru za Sky News.

Šta to znači?

NATO alijansa ima snage od 40.000 vojnika, mornara i vazduhoplovaca koji su stalno spremni za mobilizaciju.

Njegove borbene trupe su smeštene u bazama koje snabdeva zemlja članica NATO-a u kojoj su raspoređeni. One bi se mogle smatrati "bazama domaćinima", a ne bazom kojom upravlja isključivo NATO.

Snage NATO-a već deluju na ključnim lokacijama u istočnoj Evropi, sa borbenim grupama od 1.000 vojnika u Poljskoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji.

Ključne baze uključuju štab multinacionalnog korpusa na severoistoku u Poljskoj, kao i štab multinacionalnog korpusa na jugoistoku i štab multinacionalne divizije na jugoistoku u Bukureštu, glavnom gradu Rumunije.

Vazdušna sredstva NATO-a takođe su raspoređena u baze. Zvaničnik NATO-a je rekao da su vazdušna baza Amari u Estoniji, vazdušna baza Šauljaj u Litvaniji i baza Mihail Кogalničanu u Rumuniji sve lokacije na koje mogu biti raspoređena vazdušna sredstva.

Video: Američki vojni konvoj stigao u Rumuniju: Trupe i naoružanje stižu na granicu sa Ukrajinom

Ako tenzije eskaliraju i vidi se da se NATO direktno uključuje, alijansa bi mogla da se oslanja na pojedinačne vojske svake zemlje, što bi bila ukupna snaga od oko 3,5 miliona vojnog osoblja.

Koliko brzo NATO može da krene?

Vojna moć NATO-a uključuje snage koje deluju na najvišem nivou spremnosti za borbu, sa kapacitetima na kopnu, moru i u vazduhu.

NATO snage za odgovor (NRF) čine 20.000 vojnika i žena.

Deo te strukture uključuje Zajedničku operativnu grupu veoma visoke spremnosti, koju su stvorili saveznici za jačanje odbrane nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine.

Zvaničnik NATO-a je rekao da i Operativna grupa NATO-a za veoma visoku zajedničku spremnost i Snage za reagovanje NATO-a mogu biti raspoređene sa položaja u Poljskoj i Rumuniji.

Pored ovih baza, NATO takođe ima kancelarije za koje kažu da su dizajnirane da pomognu u brzom raspoređivanju snaga u istočni deo Alijanse. Ove kancelarije se zovu Jedinice za integraciju NATO snaga i uključene su u planiranje, obuku i vežbe.

Video: Zbog čega vlada nervoza na granici Rusije i Ukrajine?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA