Zelenski: Verujem da neće biti rata sa Ukrajinom, pozivamo Rusiju da sedne za pregovarački sto

Ukrajinski predsednik je ruske akcije opisao kao formu "legalne agresije" kako bi se stvorila "snažna osnova" za moguću dalju vojnu eskalaciju u otcepljenim regionima pod kontrolom Rusije

  • 9
Volodymyr Zelensky Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da veruje da "neće biti rata" sa Rusijom, ali je upozorio da će Ukrajina biti spremna ukoliko ruska vojna agresija protiv njegove zemlje eskalira.

- Razumemo da neće biti rata. Neće biti sveopšteg rata protiv Ukrajine i neće biti široke eskalacije iz Rusije. Ako bude, onda ćemo Ukrajinu postaviti na ratnu osnovu - dodao je on.

Izjava Zelenskog usledila je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin objavio svoju odluku da prizna separatističke regione Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku.

Ukrajinski predsednik je ruske akcije opisao kao formu "legalne agresije" kako bi se stvorila "snažna osnova" za moguću dalju vojnu eskalaciju u otcepljenim regionima pod kontrolom Rusije.

Govoreći na konferenciji za medije u Kijevu, Zelenski je rekao da akcije Rusije predstavljaju "napad na suverenitet i teritorijalni integritet" Ukrajine, ali je pozvao na dalji dijalog između dve države.

- Pozivamo Rusiju, i to ne prvi put, da reši ova pitanja dijalogom, da sedne za pregovarački sto. Spremni smo da pregovaramo na bilo kojem forumu, i Rusija to zna - rekao je Zelenski.

Uprkos pozivima da se nastavi sa diplomatskim naporima, Zelenski je istakao da je primio zahtev ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova da razmotri prekidanje diplomatskih odnosa sa Rusijom.

- Razmisliću o tome, i ne samo o tome, već i o efikasnim akcijama koje možemo da preduzmemo u vezi sa eskalacijom Rusije - rekao je on.

Video: Donjeck slavi Putinovu odluku da prizna dve samoproglašene republike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trange-frange

    22. februar 2022 | 13:06

    Sta je sada, cvilis?! Lepo sedi sa Putinom, dogovori se, a ove zapadne hijene, otkaci!

  • Beloica

    22. februar 2022 | 13:04

    Kasno ti je sad mali natovski potrcko

  • Milan

    22. februar 2022 | 13:09

    Evo sad ce,samo se vi još malo naoruzajte i pitajte amere za savet pa ćete ostati bez države totalno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA