≫ 

Lavrov: Gutereš se nikad nije izjasnio u korist sporazuma iz Minska

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da je Gutereš podlegao pritiscima sa Zapada

  • 6
Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov obraća se novinarima dan nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da nema poenta da se sastaje sa Lavrovim u Ženevi.

Ruski šef diplomatije je rekao da je prvi čovek UN Antonio Gutereš pod pritiskom Zapada i da je nedavno dao nekoliko izjava o tome šta se dešava u istočnoj Ukrajini, koje nisu u skladu sa njegovim statusom i moći u UN.

Lavrov je rekao da se sekretar nikad nije izjasnio u korist sporazuma iz Minska.

Kako je istakao, Moskva je poslala zvanično pismo kancelariji generalnog sekretara UN u vezi sa njegovim izjavama.

Podsetimo, Gutereš je prethodno rekao da je priznanje Narodnih republika Donjeck i Lugansk smrtonosni udarac sporazumima iz Minska.

Lavrov je napomenuo da je Rusija već obavestila Gutereša kako Moskva ocenjuje njegove izjave preko ruskog stalnog predstavnika pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku Vasilija Nebenzje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlatokosa

    23. februar 2022 | 11:11

    Generalni sekretar UN kao i organizacije koje su zadužene za mnoga druga pitanja zaštite raznorodnih prava, nisu se izjasnili ni o iživljavanju nad teniskim asom Novakom Đokovićem u Melburnu, nad Kamilom Valijevom, ruskom klizačicom, praktično detetom,. Sporazum iz Minska koji je pre svega Kijev trebalo da sprovede zbog svog zaštite stanovništva i suvereniteta i integriteta Ukrajine, trebalo je odavno da bude sproveden. Umesto toga, neki zapadni mediji učestvuju u šire rusofobiju koja je dostigla razmere antisemitizma u eri fašizma i nacizma. Što je takođe morao da osudi Gutereš. Pa i ruska vakcina, koja je prva registrovana u svetu, još uvek nije sertifikovana od strane SZO. Ovo je previše i očigledno. Pomoć koju su početkom pandemije Rusija i Kina uputile državama i gradovima u Evropi i Americi, targetirana je kao smišljeno širenje uticaja. Što je apsurd, jer niko ne može da ignoriše ni Rusiju ni Kinu, iako mnogi u svojim agresivnim snovima svetske dominacije sanjaju svet u kome narodi tih zemalja valjda treba da nestanu, da ne zaslužuju da budu sigurni, obrazovani, tehnološki pismeni , egzistencijalno obezbeđeni. Ali, kao što je pandemija pokazala, tako će i klimatske katastrofe pokazati i pokazuju, da nema dominacije. Već samo saradnje u zajedničkoj borbi. Kao što je to bila i borba protiv terorizma. Što se tiče NATO alijanse, taj vojni klub je bio beskoristan po svim ovim najvažnijim pitanjima, koja su bitna za čovečanstvo.

  • Ratar

    23. februar 2022 | 10:20

    Nije vam pametno sto ste objavili rat celom svetu. Na duze staze je veoma lose. Godine sankcija ce uciniti svoje a rusi sirom sveta ce biti izlozeni sikaniranju. Bolje neka se vrate u svoje zemlje dok joa nisu stradali.

  • Zlatokosa

    23. februar 2022 | 11:16

    I još nešto. Gutereš je morao da iznese svoj stav i o kompaniji Rio Tinto, za koju je dokazano u globalnim razmeeama da je izazvala ekološke katastrofe, uništenje kulturnih dobaea od civilizacijskog značaja i sukobe i građanske ratove, praćene civilnim žrtvama. Uz izveštaj o rasizmu, mobingu, seksualnom zlostavljanju u okviru te kompanije. Dakle, postoji globalni trovač po svim srandardima. I o tome su UN morale takođe da se izjasne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA