≫ 

Čeka se odluka Rade: Šta će da znači ako Ukrajina uvede vanredno stanje?

Ukrajinska Rada mora da odobri odluku Saveta bezbednosti

  • 15
Rusija Ukrajina vojska sukob zastava Foto: Shutterstock

Savet za nacionalnu odbranu i bezbednost Ukrajine doneo je odluku da zatraži uvođenje vanrednog stanja na teritoriji Ukrajine, ne uključujući Donjeck i Lugansk. Konačnu odluku donosi ukrajinska Rada.

Očekuje se da će vanredno stanje biti uvedeno u trajanju od 30 dana. Kako su naveli zvaničnici, vanredno stanje može biti produženo i do 60 dana ako za to bude bilo potrebe.

Uvođenje vanrednog stanja nije traženo za teritoriju Donbasa jer, kako je objašnjeno, vanredno stanje je tamo na snazi od 2014. godine.

Ukoliko Rada donese odluku o uvođenju vanrednog stanja, važiće poseban režim ulaska i izlaska, a biće ograničena i sloboda kretanja.

Takođe, biće omogućen kontrola građana i vozila, kao i zabrana krenjaa.

Na snazi će biti zabrana skupova, mitinga, demonstracija, sportskih i drugih javnih događaja. Biće uveden policijski čas.

Takođe, u svakom trenutku biće dozvoljena provera dokumenata građana, a u neophodnim slučajevima i lični pretres, pretres stvari, automobila, prtljaga i tereta, poslovnih prostorija i stambenih objekata građana.

Uvođenje vanrednog stanja značilo bi ograničenje prodaje oružja, alkoholnih pića...

Snagama bezbednosti biće dozvoljeno oduzimanje registrovanog vatrenog i hladnog oružja i municije od građana; a u preduzećima - vojne opreme za obuku, eksploziva, radioaktivnih materija.

Video: Danilov: Proglašeno vanredno stanje u Ukrajini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tole

    23. februar 2022 | 11:50

    Sledi represija prama onima koji se deklarišu kao rusi, a zapad će po običaju na to ćutati i podstrekivati neonaciste da nastave ono što su započeli 2014.

  • Koki

    23. februar 2022 | 12:00

    Ja mislio Rada Manojlović

  • Darth Vader

    23. februar 2022 | 11:53

    Sto se dzabe cimaju..vrv zbog naroda, inace nista oni nmg da promene jadni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA