≫ 

Ko je na meti najnovijih Bajdenovih sankcija Rusiji: Među njima i sinovi Putinovih najbližih ljudi

Sankcijama pogođeni i oni koji su u prošlosti bili "nedodirljivi"

  • 2
Vladimir Putin, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Na meti novih američkih sankcija izazvanih najnovijim ruskim akcijama u Ukrajini bili su i oni koji su u prošlosti bili "nedodirljivi" - članovi porodica onih iz najužeg kruga ruskog predsednika Vladimira Putina.

Sankcionisanjem sinova dvojice moćnih igrača bliskih ruskom predsedniku, Bajdenova administracija je poslala jasan signal da se njena ciljana lista za pojedinačne sankcije proteže dalje od javnih zvaničnika i finansijera u okviru novih napora da se "zatvore putevi" za najviše Putinove saradnike da svoje bogatstvo zaštite dajući ga članovima porodice.

Denis Bortnikov i Vladimir Kirijenko, koje je Ministarstvo finansija u utorak odredilo za pojedinačne sankcije, imaju svoje istaknute pozicije u ruskom poslovanju. Ali i jednom i drugom će sada biti zamrznuta imovina u SAD i zabranjeno im je da imaju posla sa bilo kojim američkim licima samo zato što je otac jednog od njih Putinov šef domaće obaveštajne službe, a drugi jedan od Putinovih najbližih savetnika, piše CNN.

- Oni dele koruptivne dobiti politike Kremlja i trebalo bi da dele i bol - rekao je Bajden tokom svog jučerašnjeg obraćanja.

Sankcionisanje sinova dvojice Putinovih najbližih zvaničnika nema uticaja na druge mere koje su objavljene u utorak, a pre svega uvođenje sankcija dvema najistaknutijim ruskim bankama i smanjenje mogućnosti zemlje da pristupi zapadnim finansijama.

Oni, pak, imaju za cilj da uznemire vrlo lični element ruske ekonomije, koji je vođen realnošću da Putinov uži krug i članovi porodice koji su s njima povezani predstavljaju izvanrednu konsolidaciju bogatstva i moći unutar zemlje.

Treći sankcionisani pojedinac, Petr Fradkov, izvršni je direktor Promsvjazbanke, vojne banke koja je takođe bila na meti sankcija u utorak. I on nosi ključnu porodičnu vezu sa gornjim ešalonima Putinove orbite.

Ko su Bortnikov, Kirijenko i Fradkov?

Denis Bortnikov je sin Aleksandra Bortnikova, moćnog šefa Federalne službe bezbednosti, ruske domaće obaveštajne službe poznate kao FSB. Stariji Bortnikov, koji je već bio podvrgnut sankcijama u martu prošle godine, ponovo je određen za sankcije u novom krugu.

Vladimir Kirijenko je sin Sergeja Kirijenka, bivšeg premijera i sadašnjeg prvog zamenika šefa kabineta predsednika, kojeg američki zvaničnici vide kao "Putinovog kustosa unutrašnje politike". Stariji Kirijenko, takođe sankcionisan 2021. godine, takođe je uvršten u listu u utorak.

Fradkov je sin Mihaila Fradkova, bivšeg premijera Rusije i bivšeg šefa Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR). Stariji Fradkov je bio na meti sankcija SAD 2018.

Video: Šta svaki državnik mora da uradi pre sastanka sa Putinom?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA