≫ 

Ukrajina od ponoći uvela vanredno stanje: Šta to tačno znači?

Vlasti su danas tokom dana više puta napomenuli da uvođenje vanrednog stanja ni na koji način neće uticati na život građana

  • 5

Ukrajinski parlament izglasao je uvođenje vanrednog stanja u Ukrajini, koji će od ponoći važiti na celoj teritoriji, osim u separatističkim regionima Lugansk i Donjeck jer je u njima od 2018. godine na snazi poseban pravni režim.

Vanredno stanje biće uvedeno na 30 dana, a ukoliko bude potrebno biće produženo na još 30.

Prvi korak je, kao što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski juče najavio u obraćanju naciji, da Ukrajina pozove rezerviste.

Počeće sa radom regionalne komisije u kojima će biti predstavnici državnih i lokalnih vlasi koji če, u zavisnosti od daljeg razvoja situacije, odlučivati o neophodnim merama bezbednosti.

Vlasti su danas tokom dana više puta napomenuli da uvođenje vanrednog stanja ni na koji način neće uticati na život građana.

Ranije danas, ukrajinski premijer Denis Šmigal, napisao je na društvenoj mreži Telegram da bi odluka o vanrednom stanju, pre svega trebalo da omogući vojsci i policiji da bolje kontrolišu situaciju.

Vanredna situacija će nam omogućiti da budemo spremni da brzo odgovorimo na sve izazove i da se pripremimo na sve moguće scenarije - rekao je on.

U međuvremenu su Službe bezbednosti Ukrajine saopštile da situacija u kojoj se nalazi njihova država zahteva jedinstvo, smirenost i odlučnost.

- Uvođenje vanrednog stanja ne znači da će život građana postati teži, uostalom svaki region je u drugačijoj bezbednosnoj situaciji - saopšteno je.

Šta predviđa uredba o uvođenju vanrednog stanja?

Uredba o uvođenju vanrednog stanja predviđa:

  • Ograničenje kretanja i pregled vozila
  • Jačanje zaštite objekata koji su od vitalnog značaja
  • Zabrana održavanja skupova, mitinga, demonstracija, sportskih i drugih javnih događaja
  • Uvođenje policijskog časa
  • Provera dokumenata građana, u izuzetnim situacijama i pretres ljudi, vozila, tereta i prostorija
  • Ograničenje prodaje oružja i alkoholnih pića
  • Oduzimanje registrovanog vatrenog oružja i municije
  • Regulacija civilnog televizijskog i radijskog programa

Da li će biti uveden policijski čas?

Policijski čas u Ukrajini biće uveden u pojedinim regionima samo po potrebi, odnosno u slučaju pojačane ruske agresije.

- U zavisnosti od situacije, štab na određenoj teritoriji može da donese odrežene odluke. Još jednom naglašavamo samo ukoliko bude neophodno. Naša dužnost je da obezbedimo bezbednost građana- saopšteno je.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je parlamentu da u četvrtak proglasi vanredno stanje u trajanju od 30 dana.

Video: Šta svaki državnik mora da uradi pre sastanka sa Putinom?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA