Makronova diplomatska misija: Spreman sam da posredujem da bi došlo do prekida vatre

Francuski predsednik Emanuel Makron je i ranije uložio napore kako bi diplomatskim putem pokušao da spreči eskalaciju sukoba, a nedavno je posetio i Putina u Moskvi, kao i Zelenskog u Kijevu

  • 4
Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je spreman da posreduje između Rusije i Ukrajine kako bi se obezbedio potencijalni sporazum o prekidu vatre.

- Mislim da je moja odgovornost, pre svega, da preduzmem takve inicijative kada ih traži Ukrajina, a zatim da, osuđujući, sankcionišući, nastavljajući da odlučujem i delujem, ostavim ovaj put otvorenim da dan kada se uslovi mogu ispuniti, možemo postići prekid neprijateljstava za ukrajinski narod - rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare u petak u Briselu nakon hitnog samita Evropske unije.

Makron je bio prvi veliki zapadni lider koji je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nakon početka ruskih vojnih akcija. Razgovarali su pre samita, ali Makron je priznao da telefonski poziv nije postigao mnogo, "pošto je ruski predsednik izabrao rat".

Makron je takođe optužio Putina za dvoličnost, rekavši da su on i drugi evropski lideri sa Putinom razgovarali o "detaljima implementacije sporazuma iz Minska" samo nekoliko sati pre nego što je ruski predsednik pokrenuo operaciju, misleći na pakt iz 2015. kojim je uspostavljeno nestabilno primirje u regionu.

- Dakle, bilo je dvoličnosti. Da, postojao je namerni, svesni izbor predsednika Putina da započne rat kada još možemo da pregovaramo o miru - rekao je Makron.

Podsetimo, na samitu u četvrtak, lideri EU potpisali su novu rundu sankcija, koju je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel opisao kao "masovne i bolne" protiv Rusije i Belorusije.

Video: Ruska vojska ušla u Černobilj: Tenkovi ispred sarkofaga koji čuva ostatke reaktora broj 4

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko ex JSO

    25. februar 2022 | 06:46

    Sad je kasno!Kad vas je molio da ih ne naoruzavate i ne gurate u rat ti i tvoji fašisti ste ostali nemi .e sad je gotovo!

  • Istina

    25. februar 2022 | 08:11

    Svima se njima drma stolica! Ovo je za hijene prava stvar

  • Milorad Vujicic

    25. februar 2022 | 07:05

    Makron je kriminalac kao i kompletan Nato sastav.Ko tu saradjuje i pravi smicalice da svet nemoze da zivi.Njemacka sa SAD i britanijom diktiraju probleme i nacizam koji Rusija nikad nece prihvatiti.Budalasti placenici u Ukrajini su prodali karakter,drzavu,kulturu,zivot zapadu koji ih je iskoristio za svoje ciljeve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA