≫ 

Ovo je ruski brod kojim je osvojeno Zmijsko ostrvo

Krstarica Moskva aktivno učestvuje u ratu u Ukrajini

  • 26
Krstarica Moskva Foto: Profimedia

Priča o pogibiji ukrajinskih vojnika koji su branili Zmijsko ostrvu, u zapadnom delu Crnog mora, obišla je jutros svet. Hicima sa ruskog ratnog broda "Moskva" ubijeni su svi ukrajinski vojnici na ovom malom ostrvu, potvrdio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. U napadu je učestvovao i patrolni brod "Vasili Bikov".

Obračun se desio između 18 i 22 sata u četvrtak. U subotu je stiglo saopštenje ruske flote u Crnom moru, u kojem se navodi da su se 82 ukrajinska vojnika predala i da su prebačeni u Sevastopolj.

Ukrajinu je prvo obišao snimak komunikacije ruskih mornara i ukrajinskih vojnika, u kojoj su Rusi poniženi, ali ubrzo se pročulo da su svi ukrajinski vojnici na ostrvu pobijeni.

Na audio snimku, koji je objavljen na Youtubeu, čuje se kako ruski komandant govori:

- Javljam vam se sa ruskog vojnog broda. Predlažem vam da položite oružje, predate se i tako izbegnete krvoproliće i nepotrebne žrtve. Ako ne pristanete, otvorićemo vatru.

Odgovor Ukrajinaca sa Zmijskog ostrva bio je jasan:

- Poruka ruskom vojnom brodu - je*** se!

- Svi branitelji Zmijskog ostrva su se borili koliko su mogli. Junački su poginuli. Svi oni će posthumno biti odlikovani. Večno ćemo pamtiti sve koji su dali život za Ukrajinu - poručio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U 22 sata, objavljeno je da su Rusi zauzeli ostrvo, i uništili svu infrastrukturu na njemu. Ubijeno je 13 ukrajinskih vojnika, koji su odbili da se predaju.

Ruski brod "Moskva" je krstarica klase Atlant naoružana krstarećim raketama. Nekada se zvao "Slava", a napravljen je 1976. godine u Nikolajevu. U upotrebi je od 1983. godine. "Slava" je igrala ulogu štaba u samitu na Malti 1989. godine, kad su se sastali Mihail Gorbačov i predsednik SAD Džordž Buš stariji.

2000. godine Slava je dobila novo ime - Moskva, i postala je glavni brod u Crnomorskoj floti.

Za vreme krize u Gruziji 2008. godine Moskva je obezbeđivala rejon u Crnom moru u blizini Abhazije. U toku sukoba oko Krima 2014. godine "Moskva" je blokirala ukrajinsku flotu u jezeru Donuzlav.

Sredinom 2020. godine brod je remontovan, i planirano je da ostane u upotrebi do 2040. godine.

Napomena: Prvobitni tekst dopunjen je novim informacijama nakon što je stiglo saopštenje ruske flote u Crnom moru, u kojem se navodi da su se 82 ukrajinska vojnika predala i da su prebačeni u Sevastopolj.

Video: Snimak vojnih helikoptera koji nadleću Kijev, a Ukrajinci tvrde da pripadaju Rusima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Terminologija

    25. februar 2022 | 08:22

    Masakr? Naoružani vojnici na obe strane, pozvani na predaju, odbili, poginuli u borbenim dejstvima... na osnovu čega je to masakr?

  • Гаргамел

    25. februar 2022 | 08:49

    Страшно је кад албански терористи из заседе нападну граничну патролу СРЈ и мучки их побију, мртве опљачкају и све то сниме а нико не реагује. Терористи се знају, снимак постоји.

  • Milos

    25. februar 2022 | 08:18

    Pa sta su rusi ovde pogresili.lepo su ih pitali da se predaju. Pa rat je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA