≫ 

Lavrov: Zapad žmurio, mi smo spremni na razgovore, ali pod ovim uslovima

Lavrov je istakao da su zemlje zapada "pokrile" Kijev kada su doneli odluku da "na silu otmu Narodne republike u Donbasu", proglasio rešenost da se pridruži NATO-u i zapretio da će izgraditi nuklearno oružje

  • 4
Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Rusije izjavio je danas da je Moskva stalno tražila od zapadnjih zemalja da izvrše pritisak na Kijev i traže da se spreči granatiranje samoproklamovanih republika u Donbasu, koje je, prema rečima Lavrova trajalo nedeljama.

On je osudio zapad zbog njegove nemogućnosti da utiče na ukrajinski režim, i zbog toga što su "žmurili na ratne zločine ukrajinskih vlasti na istoku zemlje".

Lavrov je istakao da su zemlje zapada "pokrile" Kijev kada su doneli odluku da "na silu otmu Narodne republike u Donbasu", proglasio rešenost da se pridruži NATO-u i zapretio da će izgraditi nuklearno oružje.

- Žmurili su na ratne zločine protiv civila, na ubistva žena, dece, starih. Na uništenje civilne infrastrukture i tiho su podržavali rapidno širenje neonacizma i rusofobije, koja je, na kraju državu i dovela u ovu situaciju u kojoj je sada - rekao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova je potom kritikovao Zapad jer je "jednoglasno poricao očiglednu činjenicu da se genocid dešava u Ukrajini, gde kijevske snage vode rat protiv i ubijaju stanovnike Donjecke i Luganske Narodne Republike".

Spremni smo za pregovore čim Ukrajina položi oružje

Šef ruske diplomatije rekao je da je Rusija u svakom trenutku spremna za pregovore o Ukrajini, čim ukrajinski vojnici polože oružje.

- Ruska Federacija je zainteresovana da Ukrajina prestane da bude zemlja pod spoljnom kontrolom i da se ne koristi kao sredstvo za obuzdavanje Moskve - rekao je Lavrov.

On je dodao da je to spoljna kontrola usmerena na to da podstakne neonacizam, genocid nad Rusima i da koristi Ukrajinu kao oruđe za obuzdavanje Rusije.

Video: Zvaničnik ukrajinskog MUP-a objavio snimak obaranja aviona: Vatrena lopta pala na zgradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MONARHISTA

    25. februar 2022 | 11:21

    EVROPA JE PODRŽALA FAŠIZAM RODIO SE KOMUNIZAM I ETO RATA PROIZVEDENOG OD NATA

  • Laki

    25. februar 2022 | 11:54

    Rusi.... Srbi su uz vas...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA