Turska zatvara Bosforski moreuz za rusku mornaricu

Turski ministar spoljnih poslova rekao je da će njegova zemlja poštovati Konvenciju iz Montrea i da će zatvoriti Bosforski moreuz za rusku mornaricu

  • 14
Pogled na Bosfor sa terase paviljona u cetvrtom dvoristu palate Topkapi u Carigradu. Tamo, preko moreuza, tamo je Azija Pogled na Bosfor sa terase paviljona u četvrtom dvorištu palate Topkapi u Carigradu. Tamo, preko moreuza, tamo je Azija. Foto: Wikimedia Commons/Gryffindor

Članica NATO-a Turska promenila je svoju retoriku i nazvala ruski napad na Ukrajinu "ratom" u nedelju i obećala da će primeniti delove međunarodnog pakta koji bi potencijalno ograničio tranzit ruskih ratnih brodova iz Sredozemnog mora u Crno more.

Turski ministar spoljnih poslova rekao je da će njegova zemlja poštovati Konvenciju iz Montrea i da će zatvoriti Bosforski moreuz za rusku mornaricu.

Kijev je apelovao na Ankaru da blokira dalje ulazak ruskih brodova u Crno more, odakle je Moskva izvršila upad na južnu obalu Ukrajine. Najmanje šest ruskih ratnih brodova i podmornica su ovog meseca prošli kroz moreuz Turske.

- Sada nije u pitanju par vazdušnih udara, situacija u Ukrajini je zvanično rat... Mi ćemo primeniti Konvenciju iz Montrea - rekao je Mevlut Čavušoglu, turski ministar spoljnih poslova u intervjuu za CNN Turk, prenosi Reuters.

Uravnotežujući svoje zapadne obaveze i bliske veze sa Moskvom, Ankara je poslednjih dana nazvala ruski napad neprihvatljivim, ali do nedelje situaciju u Ukrajini nije opisala kao rat.

Retorička promena omogućava Turskoj da usvoji članove Konvencije iz Montrea iz 1936. koja joj dozvoljava da ograniči pomorski tranzit kroz moreuz Dardanele i Bosfor tokom rata, ili ako bude ugrožena.

Ipak, Čavušoglu je ponovio da Turska ne može blokirati pristup svim ruskim ratnim brodovima Crnom moru zbog klauzule u paktu koja izuzima one koji se vraćaju u svoju registrovanu bazu.

- Ne bi trebalo da bude zloupotrebe ovog izuzeća. Brodovi koji proglase povratak u svoje baze i prolaz kroz moreuz ne bi trebalo da budu uključeni u rat - rekao je Čavušoglu.

Video: Putin doneo odluku: Snage za nuklearno odvraćanje u posebnom režimu pripravnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voronjin

    27. februar 2022 | 17:48

    Mornarica je već prošla sad možeš zatvoriti 😉

  • Maud'dib

    27. februar 2022 | 17:45

    Oni ako su u sredozemnom moru oni su blizu bilo koje zemlje pogotovo Hrvatskoj Crnoj Gori i Albaniji🤮😂😂😂😂😂

  • To im je hvala

    27. februar 2022 | 17:58

    Putin je sprečio atentat na Erdogana. Biće posledica po Tursku!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA