≫ 

Ukrajinka se na ivici suza sukobila sa Džonsonom: "Ukrajinska deca umesto aviona štite NATO od raketa"

Ona je rekla da žene i deca "podnose udarac" zato što NATO neće uvesti zonu zabrane letova

  • 48
Boris Džonson, Poljska, Ukrajinka Tanjug/AP

Danas se na pres-konferenciji Borisa Džonsona jedna Ukrajinka sukobila sa britanskim premijerom.

Njega je na konferenciji za novinare tokom posete Poljskoj izvršna direktorka Akcionog centra za borbu protiv korupcije iz Kijeva Darija Kalenjuk optužila da se "plašio" da brani ljude.

Ona je rekla da žene i deca "podnose udarac" zato što NATO neće uvesti zonu zabrane letova.

- Ne dolazite u Kijev, premijeru... jer se plašite - rekla je ona i dodala da je NATO želeo da izbegne Treći svetski rat, ali da je "već počeo".

Na ivica suza zatražila je od Džonsona da zapadne nacije silom uvedu zabranu letenja nad Ukrajinom.

- Ukrajinke i ukrajinska deca su u dubokom strahu od bombi i projektila koji idu sa neba. Ukrajinski narod očajnički traži pravo da zaštiti naše nebo, mi tražimo zonu zabrane letova. Koja je alternativa za zonu zabranjenog leta? NATO nije voljan da se brani, jer se NATO boji Trećeg svetskog rata, ali on je već počeo i ukrajinska deca su ta koja su tamo na udaru - rekla je.

Nakon što je slušao u neprijatnoj tišini, Džonson je odgovorio da je radio šta je mogao, ali da "ne može da se pretvara" da će Zapad vojno uskočiti.

- Nažalost, implikacija toga bi bila da će Velika Britanija biti angažovana u obaranju ruskih aviona, u direktnoj borbi sa Rusijom, to nije nešto što mi možemo da uradimo - rekao je on.

Do sukoba je došlo nakon što je Džonson optužio Putina da koristi "varvarsku i neselektivnu taktiku" protiv nedužnih ukrajinskih civila.

Darija Kalenjuk sada kaže da je bila "veoma razočarana" njegovim odgovorom.

- Vidim da postoji osećaj beznađa sa Zapada. Vidim da neće biti nametnute zone zabranjenog leta iznad ukrajinskog neba. Zapad se plaši rata sa Rusijom, ali nema alternative u pogledu zaštite ukrajinskog neba - kaže ona za BBC.

U razgovoru za BBC Radio 5 Live, ona kaže da bez zone zabranjenog leta ne bi bilo moguće dobiti humanitarnu pomoć deci zarobljenoj u Ukrajini zbog napada Rusije.

- Ako ne štitite ukrajinsko nebo... to znači da će ukrajinska deca uzimati udare (ruskih) projektila, a to je ono što je za mene suludo - rekla je ona.

Video: Lepa Jana roni suze dok je baka teši: Sa suzama u očima govori o begu iz Ukrajine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    1. mart 2022 | 17:30

    Iii sta je sa suzamo dece iz Srbije,Bosne,Sirije, Dombasa? One nikoga ne bole?

  • Горан

    1. mart 2022 | 17:24

    А деца Домбаса, она бероватно нису битна....Адреса на коју треба да се обрате Украјинци је фашисти десног сектора...

  • Radovan

    1. mart 2022 | 17:22

    Mozda da su pustili zene i decu, da napuste grad, nego svoju sopstvenu decu zloupotrebljavaju u ratu, da im budu zivi stit, zlotvori bestidni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA