≫ 

Deca, profesori, studenti: Ko su civili koji su stradali u sukobu u Ukrajini?

Ujedinjene nacije saopštile su da je najmanje 136 civila poginulo od početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

  • 4

Кako se sukobi u Ukrajini intenziviraju, broj žrtava je sve veći. Ujedinjene nacije saopštile su da je najmanje 136 civila poginulo od početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini prošlog četvrtka.

Ovo su, kako navodi The Guardian, neki od civila za koje se izveštava da su poginuli.

Polina, učenica osnovne škole

Jedna od prvih civilnih žrtava pomenutih u sukobu bila je Polina, koja je bila učenica završnog razreda osnovne škole u Kijevu. Zamenik gradonačelnika Kijeva Volodimir Bondarenko rekao je u objavi na Fejsbuku da su na njen porodični automobil pucali "ruski saboteri" u gradu. Njen brat je odveden na lečenje u dečju bolnicu Okmadit, a poslednje što se zna jeste da je njena sestra na intenzivnoj nezi u drugoj bolnici.

Neimenovana šestogodišnja devojčica

Šestogodišnja devojčica je 27. februara našla se usred granatiranja u lučkom gradu Mariupolju. U scenama koje je snimio novinar Associated Press-a, devojčicin ranjeni otac, okrvavljene i zavijene glave, mogao se videti kako podiže svoje dete u pidžami ukrašenoj jednorozima iz crtanih filmova, u zadnji deo kola hitne pomoći. Dok se medicinski tim borio da je spase, njena majka je plakala napolju.

- Pokažite ovo Putinu. Oči ovog deteta i uplakane doktore - rekao je lekar ljutito u kameru novinara.

Neimenovani šestogodišnji dečak

Dečak je poginuo kada je granatirana petospratnica u Čugujevu, gradu u Harkovskoj oblasti. Njegov 13-godišnji brat nalazi se na lečenju u dečjoj bolnici u Kijevu, javili su Pravda News i BBC. Načelnik Čerkaske oblasne državne administracije Oleksandr Skičko pisao je o eksploziji ujutru 24. februara na Fejsbuku.

- Granata je pogodila centralni deo grada. Jedan civil je mrtav, još pet u bolnici - napisao je.

Jelena Ivanova i Jelena Kudrin, profesorke u srednjoj školi

Na groblju u Кalinjinskom okrugu, ožalošćeni su prikazani kako tuguju na sahrani dvoje učitelja ubijenih u granatiranju Gorlovke, u Donjeckoj oblasti u istočnoj Ukrajini, 25. februara. Jelena Кudrin, nastavnica geografije, i Jelena Ivanova, zamenica direktora, radile su u Srednjoj školi broj 50.

Naven Šekarapa Gianagoudar (21), student medicine

Ujutru 1. marta, Naven Šekarapa Gianagoudar ubijen je u Harkovu dok je išao da kupi namirnice. Rekao je porodici da se poslednjih nekoliko dana skrivao u bunkeru, preneo je Indian Express. Porodica je studentu savetovala da postavi indijsku zastavu ispred zgrade u kojoj se nalazio, navodi NDTV.

Gianagoudar (21) koji se preselio iz Indije u Ukrajinu, bio je student četvrte godine medicine na Harkovskom nacionalnom medicinskom univerzitetu.

- Sa dubokom tugom potvrđujemo da je jedan indijski student jutros izgubio život u granatiranju Harkova. Ministarstvo je u kontaktu sa njegovom porodicom. Prenosimo naše najdublje saučešće porodici - objavilo je indijsko ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru.

Mohamed Abdel-Moneim (25), diplomirani inženjer

Nedavno diplomirani inženjer vazduhoplovstva, Mohamed Abdel-Moneim, ubijen je u Harkovu. U izveštajima New Arab-a navodi se da je 25-godišnjak iz Alžira tražio utočište u skloništu sa drugim studentima kada ga je pogodio metak.

- Moja poruka ovom ludom svetu: želimo da živimo u miru širom sveta. Dosta je bilo ratova. Dosta ubijanja radi ubijanja - rekao je Abdel-Moneimov otac u videu za Al Araby TV.

Predsednik Alžira Abdelmadžid Tabune uputio je porodici "iskreno saučešće i duboko saosećanje".

Video: Lepa Jana roni suze dok je baka teši: Sa suzama u očima govori o begu iz Ukrajine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iggy

    2. mart 2022 | 14:01

    Ko su civili koji su stradali u HR, BiH, na Kosovu, u SCG???????

  • Realista

    2. mart 2022 | 14:24

    Ovi znaju ime i prezime i kako su stradali a nas jednostavno zatrpaju betonom i gotovo.

  • Перагеније

    2. mart 2022 | 14:32

    Ко још верује овим "изворима" нека погледа американски филм "Сви председникови људи".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA