≫ 

Blinken: SAD ne blefiraju, Putin je ozbiljno pogrešio

Američki državni sekretar trebalo bi da narednih dana poseti Belgiju, Poljsku, Moldaviju, Letoniju, Litvaniju i Estoniju

  • 30
Ukrajina Rusija SAD kriza Antony Blinken Dmytro Kuleba Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je tokom televizijskog obraćanja da ruske trupe uništavaju infrastrukturu u Ukrajini.

- Ovo nisu vojni ciljevi - rekao je on nakon razgovora sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova.

On je dodao da je ubijeno i ranjeno "stotine ako ne i hiljade" ukrajinskih civila i da sada ima više od 174.000 izbeglica koje su potražile sigurnost u susednim zemljama.

- Milioni Ukrajinaca koji su još u Ukrajini kriju se gde god mogu, to je sramotno. Broj ubijenih i ranjenih civila samo će rasti u danima koji dolaze - rekao je Blinken.

Blinken je rekao da je 13 kritičnih ruskih državnih preduzeća sada izuzetno ograničeno u prikupljanju novca u SAD i da su sankcije uvedene pojedincima, uključujući i Putina.

- Zamrznućemo i zapleniti njihove jahte, privatne avione, raskošna imanja u svetskim prestonicama - dodao je on.

Blinken je dalje rekao da su SAD takođe uvele obimne sankcije za 22 ruska odbrambena entiteta.

- Predsednik Putin je možda pretpostavio da SAD i naši saveznici blefiraju kada smo upozoravali na ogromne posledice, ali kao što predsednik Bajden voli da kaže velike nacije ne mogu da blefiraju - rekao je on.

On je zatim dodao da SAD ne blefiraju i kao i da je Putin ozbiljno pogrešio.

Državni sekretar je dodao da SAD podržavaju diplomatski put u rešavanju sukoba, ali je upozorio da će to biti "veoma teško bez vojne deeskalacije".

- Ako predsednik Putin želi da demonstrira liderstvo, trebalo bi da dozvoli ruskim vojnicima da se vrate svojim porodicama - rekao je Blinken.

On je upozorio da je napad na Ukrajinu pretnja stabilnosti u Evropi i čitavom poretku zasnovanom na zakonima, koji je bio temelj bezbednosti i prosperiteta za ljude širom sveta skoro 80 ​​godina.

Američki državni sekretar trebalo bi da poseti Belgiju, Poljsku, Moldaviju, Letoniju, Litvaniju i Estoniju.

Putovanje bi trebalo da počne sutra i trajaće do 8. marta.

Video: Ovacije za svaku reč protiv Rusije: Bajden poručio Putinu i oligarsima da će se obrušiti na njih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    2. mart 2022 | 21:16

    Аха значи као и увек из далеке Америке бла бла бла бла бла бла бла , ајде па ударите на Русију ? Није вам то мала Србија да је газите и сецкате

  • Srbin iz Rusiju🇷🇸🇷🇺

    2. mart 2022 | 21:20

    Nije vam Rusija crna gora🤮🤮🤮🤮🤮

  • SrbskiBek

    2. mart 2022 | 22:32

    99 ste bombardovali TELEVIZIJU U ABARDAREVOJ !! I pobili ljude tamo !! Tada je to bio legitiman VOJNI CILJ !!???? zrtve su bile kolateralna steta ...!!!! Satanisti !!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA