≫ 

Analitičari objavili 10 najvećih "ratnih mitova" o sukobu Rusije i Ukrajine

Među objavljenim "ratnim mitovima" su i "napad" na hemijsko postrojenje u istočnoj Ukrajini i traženje legitimiteta za referendum 2014. o pridruživanju Krima Rusiji

  • 15
Ukrajina, ukrajinska vojska, vojnik, tenkovi, artiljerija, naoružanje Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Prema analizi, neistinite tvrdnje o genocidu i podršci vlasti u Kijevu nacizmu su među najčešćim neistinama koje se plasiraju na internetu usred sukoba između Rusije i Ukrajine.

NewsGuard, američka organizacija koja prati verodostojnost veb-sajtova sa vestima i informacijama, rekla je da se "ruskim državnim medijima pridružuju manje poznati sajtovi u nametanju obmanjujućih narativa", prenosi The Guardian.

Organizacija je objavila 10 najvećih rusko-ukrajinskih "ratnih mitova", uključujući "napad" na hemijsko postrojenje u istočnoj Ukrajini i traženje legitimiteta za referendum 2014. o pridruživanju Krima Rusiji.

Upozorenje je usledilo pošto su Fejsbuk i Instagram u ponedeljak saopštili da blokiraju pristup ruskim državnim medijima RT i Sputnik širom EU. TikTok je sledio taj primer, dok je Jutjub blokirao emitere na svojoj platformi u Velikoj Britaniji i Evropi, a Tviter je nagovestio da će blokirati RT i Sputnik u EU.

NewsGuard je saopštio da je identifikovao i prati 114 veb domena, uključujući ruske državne medijske izvore kao što su RT, Sputnik i Tass, ali je upozorio da veb stranice koje nemaju direktne veze sa Kremljom "guraju lažni sadržaj na glavne platforme društvenih medija".

- Rusija koristi višeslojnu strategiju za uvođenje, pojačavanje i širenje lažnih i iskrivljenih narativa širom sveta – oslanjajući se na mešavinu zvaničnih izvora državnih medija, anonimnih veb-sajtova i naloga i drugih metoda za distribuciju propagande koja unapređuje interese Кremlja i podriva njegove protivnike. Njegovi veb-sajtovi koje finansira i kojima upravlja vlada koriste digitalne platforme kao što su Jutjub, Fejsbuk, Tviter i TikTok za pokretanje i promovisanje lažnih narativa - navodi se u analizi.

NewsGuard je rekao da "mediji guraju dezinformacije" uključujući anonimne veb stranice, fondacije i istraživačke veb stranice sa neodređenim finansiranjem.

Glavne platforme društvenih medija saopštile su da su u pripravnosti zbog dezinformacija povezanih sa ruskim napadom. Vlasnik Fejsbuka i Instagrama, Meta, pokrenuo je "centar za specijalne operacije" za praćenje sadržaja vezanih za sukob, dok je Tviter saopštio da je suspendovao više od deset naloga koji potiču iz Rusije. Jutjub i TikTok su takođe rekli da pažljivo prate sadržaj u vezi sa sukobom.

Ovo je 10 najvećih rusko-ukrajinskih "ratnih mitova" NewsGuard-a, koje je opovrgao:

1. Stanovnici koji govore ruski u regionu Donbas u Ukrajini bili su podvrgnuti genocidu. Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju nije pronašla dokaze za to.

2. "Saboteri koji govore poljski pokušali su da bombarduju fabriku hlora u Donbasu". Snimak "napada", za koji nema dokaza, snimljen je nekoliko dana pre nego što se navodno dogodio.

3. "Ukrajinske snage bombardovale su obdanište u Lugansku, u istočnoj Ukrajini, 17. februara 2022". Granatiranje je došlo sa rusko-separatističkih linija fronta.

4. "Rusija nije gađala civilnu infrastrukturu u Ukrajini na početku napada". Dan nakon toga, Amnesty International je dokumentovao najmanje tri ruska vojna napada na civilna područja u Ukrajini.

5. "Nacizam je rasprostranjen u ukrajinskoj politici i društvu, a podržavaju ga vlasti u Kijevu". Kandidat krajnje desničarske nacionalističke partije Svoboda osvojio je 1,6 odsto glasova na predsedničkim izborima 2019. godine.

6. "Zapad je izveo državni udar da zbaci prorusku ukrajinsku vladu 2014". Ne postoje dokazi koji podržavaju teoriju da je revolucija na Majdanu u Ukrajini 2014. bila državni udar koji su orkestrirale zapadne zemlje.

7. "SAD imaju mrežu laboratorija za biološko oružje u istočnoj Evropi". Tvrdnje su zasnovane na pogrešnom predstavljanju programa za smanjenje biološke pretnje Ministarstva odbrane SAD.

8. "NATO ima vojnu bazu u Odesi, na jugu Ukrajine". Strane vojne baze nisu dozvoljene u Ukrajini.

9. "Krim se legalno pridružio Rusiji". Skupština UN proglasila je referendum iz 2014. kojim je podržao pridruživanje Krima Rusiji nelegitimnim.

10. "Modernu Ukrajinu je u potpunosti stvorila komunistička Rusija". Zajedničko nasleđe Rusije i Ukrajine datira od pre više od 1.000 godina.

Video: Lepa Jana roni suze dok je baka teši: Sa suzama u očima govori o begu iz Ukrajine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N

    3. mart 2022 | 16:38

    Zanimljivo da je sve protiv rusije,zanimljivo takodje da nema onog mita o herojskim vojnicima koji su do smrti branili zmijsko ostrvo...

  • Ivan

    3. mart 2022 | 16:36

    Kada je to preneo The Guardian to mora da je istina 100%, mi u srbiji dobro znamo koliko su zapadni mediji objektivni! Ratma informativna masinerija je olicenje istinitog obavestavanja posebnao medija iz NATO zemalja

  • Marko

    3. mart 2022 | 16:33

    Jel morala svaka stavka da bude Ukrajinska propaganda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA