Grosi se nudi da ode u Černobilj i pregovara sa Rusima i Ukrajincima

Nakon što je došlo do incidenta u Zaporožju, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju ponudio je da ode u Černobilj i pregovara sa dve strane

  • 0
Rafael Mariano Grosi, šef IAEA Foto: Tanjug/AP

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju nudi se da otputuje u Černobilj, mesto najgore nuklearne katastrofe na svetu 1986. godine, kako bi pregovarao sa Ukrajinom i Rusijom o obezbeđivanju bezbednosti ukrajinskih nuklearnih lokacija.

- Ukazao sam i Ruskoj Federaciji i Ukrajini na moju raspoloživost... da otputujem u Černobilj što je pre moguće - rekao je Rafael Grosi novinarima.

On je dodao da obestrane razmatraju tu mogućnost.

Grosi je dodao da će do putovanja doći nakon njegovog povratka iz Teherana, glavnog grada Irana, u subotu.

- Ovo je situacija bez presedana. Obično u diplomatskoj praksi, jedan lak izlaz je pozivanje na presedan – tako je urađeno poslednji put kada se ovo desilo tako da se time uspostavlja neka vrsta prakse ili tradicije. Nažalost, evo nas u potpuno nepoznatim vodama. Ali ono što pokreće ovu inicijativu je potreba da se deluje i da se posluša ovaj poziv za pomoć imajući u vidu realnost na terenu - rekao je Grosi.

Podsetimo, u noći između četvrtka i petka izbio je požar u nuklearki Zaporožje u Ukrajini, za šta su ukrajinske vlasti optužile ruske trupe. Rusi, s druge strane, tvrde da je u pitanju provokacija, i da su Ukrajinci sami zapalili zgradu.

Video: Borbe oko nuklearne elektrane Zaporožje: Oklopna vozila na parkingu ispred zgrade

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA