Svi Putinovi prijatelji: Ima li najmoćniji čovek Rusije oko sebe ljude kojima veruje i koje sluša?

Javnost je Vladimira Putina povezivala sam virtuozom na violončelu, sveštenikom Tihonom, ali i "ekipom iz Drezdena" s kojom je Putin posebno bio blizak osamdesetih i devedesetih godina

  • 6
Vladimir Putin i prijatelji Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Kada ste moćni poglavar države, jasno je da svako želi da bude vaš prijatelj. Kako piše portal Russia Beyond the Headlines, ruski predsednik Vladimir Putin zapravo ima dosta pravih prijatelja, a na listi se prvenstveno nalaze njegovi partneri za sparing u džudu, biznismeni i kolege koje je poznavao u Sankt-Peterburgu u devedesetima. Ipak, postavlja se pitanje - koliko Putin ima istinskih i pouzdanih prijatelja?

Sergej Roldugin - virtuoz na violončelu

Solista i dirigent Marijinskog teatra, muzički menadžer, filantrop, svetski poznati virtuoz na violončelu iz Sankt-Peterburga - Sergej Roldugin ima mnogo javnih "definicija". Međutim, dugi niz godina ona "Putinov najbolji prijatelj" nije bila najvažnija među njima. Ipak, Roldugin nikad nije pokušavao da sakrije svoje dugogodišnje prijateljstvo s ruskim liderom, samo ga nije isticao. Roldugin je prvi put kao "Putinov najbolji prijatelj" u središte pažnje došao u aprilu 2016. godine kada je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) pokušao da ga poveže sa "ofšor" kompanijama u Panami.

U Putinovoj biografiji "U prvom licu" izdatoj 2000. godine, Roldugin je ispričao kako je 1977. upoznao budućeg predsednika i "od tad ostao s njim". Tada su obojica imala tek nešto više od 25 godina. Putin je već diplomirao pravo i radio u protivobaveštajnoj službi KGB-a.

Sergei Roldugin Sergej Roldugin Sergej Roldugin, Foto: Profimedia/Dmitry Feoktistov/TASS

Roldugin se kasnije prisetio: "Volodja je studirao s mojim bratom. Ja sam živeo u drugom gradu, a brat mi je, kada sam došao u Lenjingrad (ime Sankt-Peterburga u sovjetsko doba), rekao za Vovku. On mi je baš poput brata. Kad nisam imao kuda, otišao bih kod njemu, kod njega sam spavao i jeo".

Roldugin je jedini Putinov prijatelj koji ga javno zove ne samo po imenu, već i koristeći neformalne nadimke, kako su istaknule i moskovske novine Vedomosti. Roldugin i Putin su zajedno išli na dvostruke sastanke, borili se rame uz rame u uličnim tučama i vozili automobile po gradu. Zajedno su doveli Putinovu ćerku Mašu kući iz bolnice posle porođaja, a Roldugin je inače njen kum.

Violončelista je, inače, diplomirao na Leningradskom konzervatorijumu i išao na turneje u Japan.

- Imao sam više novca od Vovke. Donosio sam mu suvenire sa svojih putovanja, majice i slične stvari - ispričao je Putinov drug.

Otac Tihon - Putinov ispovednik

Već više od 15 godina mediji i neki političari zovu ovog uticajnog episkopa "Putinovim ispovednikom", iako sam otac Tihon to nikad nije javno izjavio. Govori se da su on i predsednik vrlo bliski prijatelji. Navodno niko osim oca Tihona ne poznaje Putina toliko dobro.

- Vladimira Vladimiroviča Putina zapravo poznajem samo malo - rekao je jednom otac Tihon dodajući: "Neka oni koju su spremni da kažu da poznaju našeg predsednika do srži prvi bace kamen na mene".

Njihovo prijateljstvo navodno je započelo nakon što je Putinova tadašnja supruga Ljudmila zamalo poginula u saobraćajnoj nesreći 1993. godine, a budući predsednik preispitao svoj život.

Father Stefan Pavlenko Otac Tihon Otac Tihon, Foto: Profimedia/Dimitry Bobroff/Alamy

- Jednog je dana došao u našu crkvu, jer je naš samostan smešten u blizini mesta gde je tada radio - naveo je otac Tihon.

Putin inače nije bio jedini ruski pravoslavac među zaposlenicima KGB-a koji je razgovarao sa sveštenikom.

Takođe se govorilo da je otac Tihon imao veliki uticaj na Putina, što je on više puta poricao, govoreći da osoba koja bi mogla da utiče na Putinove odluke ne postoji.

Viktor Medvedčuk - posrednik između Moskve i Kijeva

Početkom 2000-ih je izgledao poput "čoveka iz svemira". U knjizi Mihaila Zigara "Svi ljudi Kremlja. Na dvoru Vladimira Putina" moskovski spin doktori opisuju Viktora Medvedčuka kao "Evropljanina od glave do pete, potpuno drugačijeg od svih ostalih, profinjenog, obrazovanog i vrlo učinkovitog čoveka." Prema istoj knjizi, ovaj "Evropljanin od glave do pete" u potpunosti je zatvorena osoba - ako želite da porazgovarate sa njim, treba da prođete kroz desetak asistenata i savetnika.

Njegovo prijateljstvo s Putinom je opštepoznata stvar. Započelo je kada je Medvedčuk bio na čelu administracije ukrajinskog predsednika Leonida Kučme (2002 - 2005). Putin je kum Medvedčukovoj ćerki. Prema Putinovim rečima, Medvedčuk je ukrajinski nacionalista, iako se samom Medvedčuku ta definicija ne sviđa - za sebe više voli da kaže da je prosvetljeni rodoljub.

Viktor Medvedčuk Viktor Medvedchuk Putin je kum Medvedčukovoj ćerki, Foto: Tanjug/AP

- Nije tajna da je njegov otac bio aktivan član OUN-a (ultra desne Organizacije ukrajinskih nacionalista), da ga je osudio sovjetski sud, da je bio u zatvoru i prognan u Krasnojarski kraj, gde je Medvedčuk rođen - rekao je Putin.

Sve ovo vreme Medvedčuk je bio aktivni posrednik između Moskve i Kijeva, kako je službeno potvrdio Kremlj. Prema knjizi Mihaila Zigara, Putin je tokom Narandžaste revolucije 2004 -2005. verovao samo jednoj osobi u Kijevu - svom prijatelju Viktoru Medvedčuku.

Ekipa iz Drezdena

Postoji i teorija da Putin veruje samo "ekipi iz Drezdena" - kolegama iz obaveštajnog odeljenja u Drezdenu, gde je radio od 1985. do 1990. godine. Jedan od tih "prijatelja za čitav život" je Sergej Čemezov, koji je trenutno na čelu ogromne državne korporacije "Rosteh".

Vladimir Putin i Lazar Matveyev Lazar Matvejev Putin i njegov "mentor", Lazar Matvejev, Foto: Profimedia/Alexei Nikolsky/TASS

Drugi je Putinov "mentor", koji mu je u Drezdenu bio šef, Lazar Matvejev.

Video: Putin doneo odluku: Snage za nuklearno odvraćanje u posebnom režimu pripravnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA