≫ 

Javila se nova nada posle reči koje je izgovorio Putin u razgovoru sa Erdoganom

Dvojica predsednika razgovarala su o situaciji u Ukrajini

  • 4
Putin i Erdogan Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru obavestio predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana o toku specijalne vojne operacije za zaštitu Donbasa, saopštio je Kremlj.

Dodaje se da je Putin turskom kolegi objasnio glavne postavljene ciljeve i da operacija ide po planu, ali i da li je spreman za nastavak dijaloga.

- Putin je u razgovoru sa Erdoganom potvrdio spremnost ruske strane za dijalog sa ukrajinskim vlastima i stranim partnerima radi rešavanja sukoba - navodi se u saopštenju Kremlja.

Dodaje se da je ruski predsednik skrenuo pažnju Erdoganu na beskorisnost pokušaja Kijeva da odloži pregovarački proces.

- Erdogan je u razgovoru sa Putinom kritikovao žestoku kampanju Zapada da diskriminiše rusku kulturu i njene ličnosti - dodao je Kremlj.

Putin je rekao da je obustavljanje specijalne operacije moguće samo ako Kijev prekine neprijateljstva i ispuni zahteve Rusije.

Ruski predsednik je izrazio nadu da će tokom planirane runde pregovora, predstavnici Ukrajine pokazati konstruktivniji pristup, navodi Kremlj.

Erdogan pozvao Putina da proglasi prekid vatre

Turski predsednik je pozvao svog ruskog kolegu Vladimira Putina da proglasi prekid vatre u Ukrajini, otvori humanitarne koridore i potpiše mirovni sporazum, saopštila je kancelarija predsednika Turske.

U saopštenju posle telefonskog razgovora koji je trajao oko sat vremena, tursko predsedništvo je reklo da je Erdogan poručio Putinu da je Turska spremna da doprinese mirnom rešavanju sukoba, dodajući da bi prekid vatre mogao da ublaži zabrinutosti oko humanitarne situacije.

- Predsednik Erdogan je ponovio svoj poziv da "zajedno utabaju put miru". Erdogan je istakao važnost preduzimanja hitnih koraka za postizanje prekida vatre, otvaranje humanitarnih koridora i potpisivanje mirovnog sporazuma - dodaje njegova kancelarija.

Video: Telegraf na granici Ukrajine i Mađarske: Majka sa bebom želi u Nemačku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    6. mart 2022 | 13:13

    Turci su prevrtljiva roba ,moras biti uvek oprezan sa njima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA