Dečak iz Ukrajine sam došao do slovačke granice, na ruci imao ispisan broj telefona: Javila se njegova majka

Njegova majka i baka ostale su u Zaporožju, u blizini nuklearne elektrane koja je bila napadnuta prethodnih dana

  • 6
Dečak, Ukrajina. Slovačka, sam izbegao Foto: Polícia Slovenskej republiky

Tokom vikenda mediji širom sveta preneli su priču o dečaku (11) iz Ukrajine koji je putovao sam više od 1.100 kilometara do Slovačke, noseći samo plastičnu kesu, pasoš i broj telefona ispisan na ruci. Sada se oglasila i njegova majka, koja je rekla da joj je laknulo što je dečak pobegao od bombi.

Julija Pisetskaja rekla je da je svog sina iz očaja stavila u voz za Slovačku iz Zaporožja, u blizini nuklearne elektrane koja je bila pod napadom prošle nedelje.

Julija nije mogla da krene sa svojim sinom iz jugoistočne Ukrajine jer se ne oseća dobro i morala je da brine o svojoj majci, koja je invalid.

Dečak, koji nije imenovan, sam je stigao do slovačke granice, rekla je policija i nazvala ga "herojem". O njemu je po dolasku brinula slovačka granična kontrola, prenosi Guardian.

Na svojoj ruci imao je ispisan broj telefona rođaka u Bratislavi. Vlasti su uspele da stupe u kontakt sa njima i oni su preuzeli brigu o dečaku.

- Veoma sam zahvalna što su spasili život mog deteta. U vašom maloj zemlji postoje ljudi sa velikim srcima - rekla je u video poruci objavljenoj na Fejsbuku u nedelju.

Julija je rekla da je udovica i da ima još dece.

- Želim da zahvalim slovačkoj carini i volonterima koji su pomogli mom sinu da pređe granicu. Pored našeg grada je nuklearna elektrana oko koje se vode borbe. Nisam mogla da ostavim majku, ne može sama da se kreće - dodala je ona.

Slovačko ministarstvo unutrašnjih poslova napisalo je na Fejsbuku da je dečak "osvojio sva srca svojim osmehom, neustrašivošću i odlučnošću, dostojnim pravog heroja".

Dodali su da su ga ugrejali i obezbedili mu hranu i piće.

- Zahvaljujući broju na ruci i komadu papira, uspeo je da kontaktira svoje najmilije, koji su kasnije došli po njega, i cela priča se dobro završila - dodale su vlasti.

Portparol policije Denisa Bardjova rekao je za AFP da je dečak došao sam iz Zaporožja jer su njegovi roditelji morali da ostanu u Ukrajini.

Video: Ruska vojska u okolini Kijeva: Na desetine tenkova, kamiona i borbenih vozila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mmmm

    8. mart 2022 | 12:53

    Tuzno😥😥😥, ali bravo za hrabrog decaka i mamu koja ga je poslala. Mi nismo imali gde nasu decu, nego sa nama u skloniste, pa sta nam dragi Bog da. Bilo je i porodica koje su isle za Madjarsku. Imali para i isli. Mrzim rat ma gde bio, sirotinja ispasta.

  • Isabela

    8. mart 2022 | 12:26

    Pretužno, Jadni ljudi🙏

  • Zare

    8. mart 2022 | 13:45

    A Srpski decak sa Kosmeta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA