Iz Kabula pobegla od rata u Lavov, tamo sreću našla u srpskoj firmi: Sada je opet morala da ostavi sve

Nakon šest meseci boravka u Kijevu, uspela je da upozna nove prijatelje, međutim, 24. marta se sve promenilo. Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i ubrzo su se začule prve sirene. Za Mašulu je to bio znak da ponovo mora da beži

  • 1
Avganistan, izbeglice USA Amerika Foto: Tanjug/AP

Pre nedelju dana Mašuma Tadžik drugi put u šest meseci beži pokušavajući da spasi svoj život. Nakon što se uspešno evakuisala iz Kabula, kada su Talibani zauzeli vlast u toj zemlji, sada je primorana da ponovo beži, ali ovoga puta iz Ukrajine.

Ova 23- godišnja softverska inženjerka kaže da ponovo proživljava traume dok pokušava da pobegne iz ratom zahvaćene zemlje.

- Ponekad kada zatvorim oči, sve izgleda nerealno - kaže Mašuma iz Varšave, u koju je pobegla kada su sukobi u Ukrajini eskalirali.

Ona kaže da su je scene koje je videla tokom svog putovanja iz Lavova u Poljsku podsetile na sav užas koji je videla dok se evakuisala iz rodnog Avganistana.

- Svaki put kada vidim te scene doživim deža vu. Imam osećaj kao da sam ovo već doživela, ne mogu više da prolazim kroz ovo. Ostavila sam porodicu i prijatelje u Avganistanu, pre nekoliko meseci, a sada ostavljam i svoje prijatelje u Ukrajini - kaže ona u izjavi za Guardian.

Rat i sukobi prate ovu Avganistanku od rođenja. Ona se rodila u Teheranu, dok je njena porodica bila u izbeglištvu. Nakon što su se vratili u Avganistan, devojka se godinama borila sa polnim i etničkim diskriminacijama, ali je na kraju uspela da dobije stipendiju za školovanje na Američkom Univerzitetu u Avganistanu, na kom je bila među najboljim studentima.

Prošlog avgusta, kada su talibani zauzeli vlast ona je bila studentkinja. S obzirom na to da je pripadnica etničke manjine i žena, Mašuma je bila meta talibana.

- Pozvao me je moj šef i rekao mi je da moram da napustim zemlju, a zatim mi je rekao da je pronašao i način kako da pobegnem - kaže ona.

Ona se ubrzo zajedno sa nekoliko hiljada Avganistanaca uputila ka aerodromu u Kabulu na kom je uprkos svom haosu uspela da se evakuiše.

- Kada sam stigla na aerodrom situacija se pogoršala. Talibani su tukli ljude koji su bežali. Tukla me je grupa talibana, bila sam prestravljena - rekal je mlada Avganistanka.

Ona je nakon nekoliko dana čekanja uspela da se evakuiše 21. avgusta u avionu za Kijev, a sa sobom je u rancu ponela laptop i jednu knjigu.

Sama u nepoznatom gradu u kom se govori na njoj nepoznatom jeziku, Mašuma je nekako uspela da se privikne i započne novi život.

- Nakon nekoliko meseci ponovo sam ostala bez posla jer se kompanija u kojoj sam radila zatvorila. Nisam odustala i ubrzo sam našla posao u srpskoj kompaniji - kaže ona.

Nakon šest meseci boravka u Kijevu, uspela je da upozna nove prijatelje, međutim, 24. marta se sve promenilo. Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i ubrzo su se začule prve sirene. Za Mašulu je to bio znak da ponovo mora da beži.

- Prvo što sam pomislila je bilo da li na svetu postoji ijedna zemlja u kojoj nema rata i u koju mogu da odem. Zašto se sve ovo meni dešava, zašto ja ne mogu da imam normalan život, kao i sve druge devojke u Evropi - pitala se ona.

Nakon što je situacija eskalirala ona je iz Lavova prešla granicu sa Poljskom u kojoj se i danas nalazi.

- Pre nego što sam otišla danima sam malo jela i pila kako bih uštedela što više novca. Ono što sam naučila za ovih šest meseci je da uvek moraš da budeš spreman na sve jer ne znaš šta te sutra čeka - kaže ona.

Video: Stanovnici Kijeva beže iz grada posle početka ratnih dejstava: Civili se sami evakuišu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA