Nakon poplava upozorenja na razorne vetrove: U Australiji oko 40.000 stanovnika pod naredbom za evakuaciju

Očekuju se još gore vremenske nepogode

  • 4
Poplave u Australiji, Australija Foto: Tanjug/AP

Oko 40.000 stanovnika istočnog Novog Južnog Velsa ostaje pod naredbom za evakuaciju u sredu ujutru jer se predviđa da će opasan vremenski sistem pokrenuti razorne vetrove pre nego što se premeste u Tasmansko more.

Državna služba za vanredne situacije ima 60 naloga za evakuaciju i još 27 područja pod upozorenjima. Poslednje naređenje izdato je kasno u utorak pošto je jaka kiša sa istočne obale zasula Sidnej i regione dalje na jugu.

Zavod za meteorologiju izdao je upozorenje o vremenskim nepogodama zbog razornih vetrova za priobalni pojas koji se proteže od severa Njukasla do Bege, u blizini granice sa Viktorijom.

Najjači vetrovi zabeleženi su pre 22 sata u utorak, uključujući udare od 111 km/h na istoku Sidneja i udare od 100 km/h u Kurnelu na jugu grada.

- Štetni udari vetra povezani sa ovim niskim temperaturama javljaju se širom centralne i južne obale i zaleđa, a uslovi postepeno popuštaju tokom današnjeg dana - navodi se, dodajući da bi udari mogli da pređu 90 km/h.

U svom 56. upozorenju na poplave za reku Hoksberi-Nipen na severu i zapadu Sidneja, zavod je rekao da su reke i dalje na visokim nivoima mogućnosti od poplava.

U Vindzoru bi se nivoi poplava mogli približiti visini koja je zabeležena 1978. godine do sredine srede, što bi je učinilo najvećom poplavom na tom mestu u poslednje 44 godine.

Brana Varagamba u Sidneju se već nedelju dana izliva u poplavljenu ravnicu reke Hoksberi. Dotok u jezero Buragorang iza brane dostigao je vrhunac dnevnom stopom od 340 gigalitara u utorak rano nakon obilnih kiša iznad sliva.

Video: Kao da je počeo Potop: Australija se bori sa poplavama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA