≫ 

Oglasio se Pentagon povodom optužbi o proizvodnji vojno-biološkog oružja u Ukrajini: To je smešno i neistinito

Prema podacima ruske vojske, na teritoriji Ukrajine je navodno bilo oko 30 laboratorija koje su ispunjavale naređenja Ministarstva odbrane SAD.

  • 23
Pentagon, Pentagon zgrada sedište Foto: Tanjug/AP

Saopštenja Rusije o tome da su Sjedinjene Američke Države koristile biolaboratorije u Ukrajini za izradu biološkog oružja nisu istinite, saopštio je Pentagon.

- Ruska priča o tome da su Amerikanci koristili biolaboratorije u Ukrajini za razvijanje biološkog oružja je smešna i neistinita - rekao je visoki zvaničnik Pentagona.

Prethodno je portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano rekao da Evropska unija nema podatke o bilo kakvim zabranjenim programima u biološkim laboratorijama u Ukrajini.

Prema podacima ruske vojske, na teritoriji Ukrajine je navodno bilo oko 30 laboratorija koje su ispunjavale naređenja Ministarstva odbrane SAD.

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland potvrdila je da u Ukrajini postoje biološki istraživački objekti, a SAD rade na sprečavanju njihovog pada pod kontrolu ruskih snaga.

- Ruska Federacija, u vezi sa činjenicama o vojnim biološkim aktivnostima SAD u Ukrajini, ne isključuje pokretanje mehanizma konsultacija po Konvenciji o zabrani biološkog i toksičnog oružja (BTVC) - izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Komentarišući informacije o biološkim laboratorijama koje finansiraju SAD u Ukrajini, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova pozvao je SAD da razjasne svoje aktivnosti biološke militarizacije u zemlji i inostranstvu.

Podsetimo, ruska vojska tvrdila je da je u nizu pronalaska u nedelju i ponedeljak otkrila da je Pentagonova agencija za smanjenje odbrambenih pretnji uključena u rad više od 30 bioloških laboratorija širom Ukrajine koje se bave skladištenjem i istraživanjem brojnih smrtonosnih agenasa.

Direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns rekla je da Ukrajina nema biološko i nuklearno oružje, a pomoć u istraživanju SAD su pružile samo u kontekstu bioodbrane.

- Postoji više od 12 biolaboratorija u Ukrajini koje se bave biobezbednošću i odgovorom na javno zdravlje. Mislim da američka vlada pruža pomoć, ili je barem pružala u prošlosti u kontekstu biološke bezbednosti - rekao je Hejns na saslušanju Senatskog obaveštajnog odbora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    9. mart 2022 | 18:17

    AMERI IMAJU NA STOTINE LABORATORIJA ZA PROIZVODNJU BIOLOSKOG ORUZJA U BLIIZINI RUSIJE ,KINE A POSEBNO IRANA I OSTALIH ZEMALJA GDE NEMAJU SVOJE MARIONETE NA VLASTI !!! PENTAGON JE ZLO I PRETNJA SVETSKOM MIRU !!!

  • Mili

    9. mart 2022 | 18:20

    Lažete satanisti znamo da ste hteli ubiti 6milijardi ljudi i da napravite zlatnu milijardu pakao vam tek sledi u vlastitoj kući

  • Boban

    9. mart 2022 | 18:17

    Ma naravno kad vi ameri tako akzete mi vam odmah verujemo, nije bilo istina ni da ste nas vi 1999 preko nato agresije ubijati jel tako ???...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA