≫ 

Slučaj Flojd: Mineapolis nije poštovao protokole u protestima nakon tragične smrti Džordža

U izveštaju se navodi da gradonačelnik Džejkob Frej nije primenio gradske protokole za vanredne situacije kao odgovor na nemire koji su usledili nakon Flojdove smrti

  • 0
Džordž Flojd protesti Mineapolis suđenje Foto: Tanjug/AP

Izveštaj o tome kako su policija, vatrogasci i druge agencije Mineapolisa odgovorile na proteste koji su izbili nakon ubistva Džordža Flojda, daje sliku "pogrešne komunikacije i nedostatka planiranja".

Izveštaj kompanije za upravljanje rizicima Hillard Heintze opisuje slom kritičke komunikacije među vladinim agencijama, piše ABC News.

U izveštaju objavljenom u utorak navodi se da gradonačelnik Džejkob Frej nije ispoštovao protokole za vanredne situacije kao odgovor na nemire koji su usledili nakon Flojdove smrti u maju 2020. godine.

Mineapolis ima plan operacija za vanredne situacije koji je "dobro napisan, sveobuhvatan i u skladu sa nacionalno priznatim praksama", ali gradonačelnik nije osigurao da se on pravilno sprovodi, navodi se u izveštaju.

Frej je zamolio gradsko osoblje da napravi plan za sprovođenje otprilike dvadesetak preporuka iz izveštaja, naveo je gradonačelnik u saopštenju. Izveštaj predlaže niz promena za poboljšanje komunikacije među zaposlenima u gradu, jačanje policijske obuke o taktikama kontrole gužve i unapređenje velnes programa zaposlenih, izvestio je Star Tribune.

- Obuke su u toku, uspostavljaju se nove strukture i mi smo u rutinskom kontaktu sa partnerima iz više nadležnosti kako bismo poboljšali komunikaciju i operativnu spremnost - rekao je Frej.

Derek Šovin, policajac koji je 9 i po minuta držao koleno uz Flojdov vrat dok je on imao lisice na rukama i bio okrenut licem nadole na ulici, osuđen je prošle godine za ubistvo i ubistvo iz nehata. Video posmatrača izazvao je nemire širom sveta nakon što je objavljen na društvenim mrežama.

Derek Šovin suđenje Džordž Flojd Šovin je proglašen krivim za ubistvo Flojda po svim tačkama optužnice Foto: Tanjug/AP

Još tri policajca osuđena su prošlog meseca za kršenje Flojdovih prava lišavanjem medicinske nege.

Dan nakon Flojdove smrti, policija je počela da koristi gumene metke i "hemijske iritacije" na demonstrantima. Loša komunikacija i frustracija kompetentnošću komandnog osoblja doveli su do neujednačenog odgovora policije, otkrili su istraživači.

Istraživači izveštaja intervjuisali su 90 vladinih službenika i članova zajednice, pogledali oko 30 sati video snimka kamera i pregledali oko 2.400 dokumenata kako bi došli do svojih nalaza.

Video: Smrt Flojda digla svet na noge: Protesti od Pariza do Seula, neredi u Londonu, policija na konjima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA