Zelenski potpisao zakon o korišćenju oružja u ratnom stanju: Svi građani Ukrajine mogu da ga koriste

Tekst zakona objavljen je na sajtu Vrhovne Rade Ukrajine

  • 9
Volodymyr Zelensky Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon koji omogućava svim građanima Ukrajine da koriste oružje za vreme ratnog stanja, a tekst zakona objavljen je na sajtu Vrhovne Rade Ukrajine.

- Tokom perioda ratnog stanja građani Ukrajine mogu učestvovati u otporu...koristeći sopstveno nagradno oružje, sportsko oružje (pištolji, revolveri, puške, puške sa glatkim cevima), lovačku pušku, glatku ili kombinovanu municiju za iste - navodi se u zakonu.

- Civili ne snose odgovornost za upotrebu vatrenog oružja protiv lica koja vrše oružani napad na Ukrajinu, ako se takvo oružje koristi osnovano i po rasporedu - navodi se u tekstu zakona.

Napominje se da se upotreba vatrenog oružja pribavljenog u skladu sa ovim zakonom od strane civila vrši na sličan način kao i upotreba oružja od strane vojnih lica. Istovremeno, civili su dužni da primljeno vatreno oružje i neiskorišćenu municiju za njih predaju nacionalnoj policiji Ukrajine najkasnije deset dana nakon prestanka ili ukidanja ratnog stanja u Ukrajini. Civili koji prekrše ovaj uslov su krivično odgovorni.

Video: Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je snimak na svom Tviter profilu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • citalac

    10. mart 2022 | 06:58

    Jako pametno. Sad je svaki civil legitimna vojna meta...

  • Hogar

    10. mart 2022 | 06:30

    Novinari iz BBC su u Kijevu i javno govore da su se kriminalci docepali automatskog oruzja i sada su pljacke...ubistva ...silovanja uobicajena...rekli su da je to velika greska Zelenskog

  • Miloš

    10. mart 2022 | 07:09

    Ovo je znak da je operacija blizu kraja. Sada kreću pijane bande da haraju. Više će se međusobno poubijat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA