≫ 

Nuklearna elektrana u Černobilju bez struje: Šta znamo sve do sada?

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba i bezbednosna i obaveštajna služba te zemlje upozorili su na moguće curenje radijacije nakon što je elektrana isključena

  • 1
Černobilj Ukrajina nuklearna katastrofa elektrana Pripjat Foto: Tanjug/AP

Nuklearna elektrana u Černobilju isključena je sa elektro-mreže i nema snabdevanje, saopštili su u sredu ukrajinski energetski operater Ukrenergo i državna nuklearna kompanija Energoatom.

Saopštenje je stiglo dve nedelje nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad nuklearkom u kojoj je 1986. zabeležena najveća nuklearna katastrofa u istoriji.

Šta se dešava kad Černobilj ostane bez struje?

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da joj je Ukrajina rekla da je Černobilj ostao bez struje, ali da ne vidi "kritičan uticaj" na bezbednost elektrane.

- Konkretno, što se tiče skladišta istrošenog goriva na lokaciji, količina rashladne vode u bazenu je dovoljna da se održi efektivno odvođenje toplote iz istrošenog goriva bez napajanja električnom energijom. Lokalitet takođe ima rezervne izvore napajanja za hitne slučajeve sa dizel agregatima i baterijama - rekao je generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi.

Da li je Černobilj još aktivan?

Černobilj trenutno nije operativan i rukovanje nuklearnim materijalom je zaustavljeno, saopštila je IAEA, pozivajući se na informacije ukrajinskog nuklearnog regulatora. U objektu se nalaze reaktori stavljeni van pogona, kao i postrojenja za radioaktivni otpad.

Međutim, nedostatak struje "verovatno će dovesti do daljeg pogoršanja operativne radijacione bezbednosti na lokaciji", rekao je Grosi.

Hoće li biti curenja radioaktivnog otpada?

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba i bezbednosna i obaveštajna služba te zemlje upozorili su na moguće curenje radijacije nakon što je elektrana isključena.

- Rezervni dizel generatori imaju kapacitet od 48 sati da napajaju nuklearnu elektranu u Černobilju. Nakon toga, sistemi za hlađenje skladišta istrošenog nuklearnog goriva će prestati, zbog čega će curenje radijacije biti neizbežno - naveo je Kuleba u tvitu u sredu.

Ukrajinska tehnička bezbednosna i obaveštajna služba ponovila je Kulebinu zabrinutost, upozoravajući da su „svi nuklearni objekti“ u zoni isključenja Černobilja bez struje i da bi moglo doći do „nuklearnog pražnjenja“, ako se pumpe ne mogu ohladiti.

Ni Kuleba ni obaveštajna služba nisu komentarisali da li će dizel agregati moći da izdrže duže od 48 sati.

Podsetimo, u utorak je IAEA saopštila da je prekinut daljinski prenos podataka iz sistema za praćenje bezbednosti nuklearne elektrane u Černobilju.

Gubitak struje u Černobilju izazvao je dodatnu zabrinutost za oko 210 ljudi koji su radili dve nedelje direktno na lokaciji otkako su ruske snage preuzele kontrolu nad postrojenjem. Grosi je rekao da oni tamo praktično žive, rade danonoćno i ne mogu da menjaju smene.

- Iz dana u dan vidimo pogoršanje situacije u nuklearnoj elektrani u Černobilju, posebno po pitanju radijacione bezbednosti i osoblja koje upravlja objektom u izuzetno teškim i izazovnim okolnostima - rekao je Grosi koji je apelovao na snage koje imaju efektivnu kontrolu nad postrojenjem da poštuju interne procedure zaštite od zračenja.

- Apelujem da omoguće bezbednu rotaciju osoblja i da preduzmu druge važne korake kako bi osigurali bezbednost - rekao je Grosi.

- Osam od 15 ukrajinskih nuklearnih reaktora trenutno radi, uključujući dva u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani u Zaporožju, koja je takođe sada pod ruskom kontrolom, nivoi radijacije i dalje izgledaju normalni - rekao je ukrajinski nuklearni regulator za IAEA.

Video: Ruska vojska ušla u Černobilj: Tenkovi ispred sarkofaga koji čuva ostatke reaktora broj 4

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sveta

    10. mart 2022 | 09:59

    Pa bila je bez struje od 1986-e i niko joj nije prilazio preko 30 god pa sta ? Ne trazimo opravdanja za mesanje natoa, zbog bezveznih stvari a koji ne sme da pisne protiv Rusije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA