≫ 

Makron prvi put o članstvu Ukrajine u EU: Važno je da se pošalje poruka Kijevu, ali moramo da budemo oprezni

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je da će u narednih 48 sati ponovo razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

  • 6
Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je na početku samita u Versaju da smatra da je nemoguće da se sada pokrene procedura za prijem Ukrajine u EU.

- O tome ćemo razgovarati večeras. Kao što znate, Ukrajina, Moldavija i Gruzija podnele su zvanične prijave za ulazak u EU. O njima ćemo razgovarati večeras i to je jako važno - rekao je Makron.

On je dodao da je "sada jako važno da se pošalje snažna poruka Kijevu i Ukrajincima, ali da moramo da budemo oprezni".

- Da li zaista smatramo da sada treba da otvorimo proceduru za pristup u EU državi u kojoj je rat? Ne bih se složio - rekao je Makron novinarima pred početak samita u Versaju.

On je izjavio i da zemlje Evropske unije treba da se dogovore o tempu kojim bi se EU postepeno oslobodila zavisnosti od ruskih energenata, javlja Rojters.

Saopštio je da će u narednih 48 sati ponovo razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Jutros sam razgovarao sa nemačkim kancelarom Šolcom i ruskim predsednikom Putinom. Planiram da se u narednih 48 sati ponovo čujem sa Putinom - rekao je Makron na otvaranju samita u Versaju.

Takođe je osudio ruski vazdušni napad na porodilište u Marijupolju, ocenivši ga kao "sramni i amoralni čin rata".

Rekao je i da su ga duboko uznemirile slike na kojima se vidi "da je korišćeno smrtonosno oružje na neselektivni način u centru grada," prenosi agencija AP.

Poručio je i da ništa ne opravdava ono što se dogodilo u Marijupolju i dodao da "za sada ne vidi da je u narednim satima prekid vatre realan.''

Video: Prvi put oči u oči: Sastanak minisatra inostranih poslova Ukrajine i Rusije u Turskoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 321...

    10. mart 2022 | 19:06

    To bi bio baš raspad EU, primiti tumor.

  • Srbin

    10. mart 2022 | 20:06

    Ruska strana pre 3 dana u SB UN blagovremeno objavila da se sprema provokacija u mariupolju u bolnici i da se tamo nalaze ovi nacbataljoni iz Azova i da su odveli decu, starce i trudnice na druga mesta. Prvi na mestu navodnog bombardovanja bolnice su bili iz CNN-a. Mislim da je svima sve jasno. Cista laz i provokacija a ovaj zlotvor makron iz koje drzave fasizam ima svoje korjene krivi ruse kao da on ne zna sta se desava nego ne zeli da prizna istinu

  • Tihi

    10. mart 2022 | 19:54

    Lele jadna Ukrajina , koliko su ih ispalili u svakom pogledu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA