≫ 

SZO preporučila Ukrajini da uništi opasne patogene u laboratorijama: Ne zna se da li je to sprovedeno

Nije saopšteno kada je preporuka data, niti je poznato koje vrste patogena ili toksina se čuvaju u ukrajinskim laboratorijama.

  • 10
Svetska zdravstvena organizacija, virusi epidemija, world health organization Foto: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je Ukrajini da uništi veoma opasne patogene koji se čuvaju u laboratorijama u toj zemlji, kako bi sprečila moguće curenje.

SZO je istakla da je nekoliko godina sarađivala sa ukrajinskim medicinskim vlastima kako bi pomogla u primeni bezbednosnih praksi.

- U okviru ovog rada, SZO je snažno preporučivala Ministarstvu zdravlja Ukrajine i drugim nadležnim organima da unište posebno opasne patogene, kako bi se sprečilo eventualno curenje - navodi se u elektronskom pismu koji je ova organizacija uputila agenciji Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija, međutim, nije saopštila kada je preporuka data, niti je dala konkretne informacije o vrstama patogena ili toksina koji se čuvaju u ukrajinskim laboratorijama.

Nije poznato i da li su preporuke SZO sprovedene, preneo je Tanjug.

Ranije je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila da u Ukrajini postoje biološki istraživački objekti, kao i da Kijev i Vašington sada rade na sprečavanju da materijali koji su tamo akumulirani dospeju u ruke ruskih snaga.

Ministarstvo odbrane Rusije je u reagovanju navelo da je ovim rečima Nulandova potvrdila učešće Pentagona u vojno-biološkim programima u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je održalo prezentaciju iz koje proizilazi da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu, prenosi Sputnjik.

Video: Gradovi pod napadom prvi put od početka operacije: Bombardovan Dnjepropetrovsk

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trg

    11. mart 2022 | 08:38

    Ništa nije "poznato" ,zna se samo da su imali laboratorije i da ste im preporučili uništenje... a kad Rusi kažu pronašli smo,vi složno u glas -To je laž Jao brate Putine protiv kakvog zla se ti boris....Bog ti pomogao....živeli braćo

  • Opa

    11. mart 2022 | 08:45

    Izlazite ko pacovi iz rupe i sami se javljate. Lepo je znati ko je to podrzavao uz Ameriku koja je to finansirala i sprovodila.

  • Realno

    11. mart 2022 | 09:31

    Kako je ovo dno dna. Pa oni njima govore javno da uniste dokaze. I opet bacuske krive. Smesno i zalosno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA