≫ 

Američki zvaničnici: Rusija zatražila vojnu pomoć od Pekinga, kineska ambasada u SAD demantovala

Za sada, Bela kuća nije komentarisala, kao ni kineska ambasada u Vašingtonu, koja nije reagovala na upite iz "Fajnenšel tajms"

  • 13
Ruska i kineska zastava Foto: Shutterstock

Američki zvaničnici rekli su za Fajnenšel tajms da je Rusija navodno od početka vojne operacije u Ukrajini zatražila vojnu opremu i drugu pomoć od Kine.

Drugi izvor časopisa, koji je upoznat sa situacijom rekao je da se SAD spremaju da upozore svoje saveznike, usred nekih indicija da se Kina možda sprema da pomogne Rusiji. Drugi američki zvaničnici rekli su da postoje znaci da Rusiji ponestaje određenih vrsta oružja dok se rat u Ukrajini proteže već treću nedelju.

Za sada, Bela kuća nije komentarisala.

U međuvremenu se oglasio portparol kineske ambasade u SAD Liu Pengju izjavio je da nikada nije čuo za to da je Moskva tražila vojnu pomoć od Pekinga.

On je naglasio da je prioritet Kine da spreči da napeta situacija u Ukrajini izmakne kontroli, prenosi Rojtersa

Na pitanje da prokomentariše pisanje američkih medija da je Rusija tražila vojnu pomoć od Kine, portparol kineske ambasade rekao je: "Nikada nisam čuo za to".

- Trenutna situacija u Ukrajini je zaista zabrinjavajuća. Sada je prioritet sprečiti da napeta situacija eskalira ili izmakne kontroli - naveo je portparol ambasade.

Ovo otkriće dolazi u trenutku kada Džejk Salivan, američki savetnik za nacionalnu bezbednost, odlazi u Rim na razgovore zakazane za ponedeljak sa Jangom Jiečijem, najvišim kineskim zvaničnikom za spoljnu politiku.

Pre nego što je u nedelju napustio Vašington, Salivan je upozorio Kinu da ne pokušava da spasi Rusiju pomažući Moskvi da zaobiđe sankcije koje su SAD i njihovi saveznici uveli predsedniku Vladimiru Putinu i njegovom režim.

- Obezbedićemo da ni Kina, ni bilo ko drugi, ne može da kompenzuje Rusiji za ove gubitke. Što se tiče konkretnih načina da se to uradi, opet, neću sve to iznositi u javnost, ali ćemo to privatno saopštiti Kini, kao što smo već radili i nastavićemo da radimo - rekao je Salivan televiziji NBCu nedelju.

Očigledni zahtev za opremom i drugim vrstama neodređene vojne pomoći dolazi u trenutku kada se ruska vojska bori da postigne onoliko napretka u Ukrajini koliko zapadne obaveštajne službe veruju da su očekivale. To takođe postavlja nova pitanja o odnosima Kine i Rusije, koji postaju sve jači kako obe zemlje izražavaju svoje protivljenje SAD u svemu, od NATO-a do sankcija, piše "Finenšl tajms"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    14. mart 2022 | 08:00

    I TREBA DA SE UJEDINE U RATU PROTIV NATO AGRESORA -HORDI UBICA SIROM SVETA!! SMRT FASIZMU !!!!

  • LAZ

    14. mart 2022 | 00:11

    Zapad je naucio da lazima ubedi svet u ono sto je neubedljivo. Slagali su za Markale i Racak, ali istina je izasla na videlo. Sada mogu pricati sta hoce vise im niko nista ne veruje. Mislim na slobodarske zemlje, ne na one sto su lazovi kao i oni.

  • Baća

    14. mart 2022 | 00:02

    Dakle, moj komentsr bi bio - Ameri čim zinu lažu. Putin ih je već pročitao, a i Si Điping tako da...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA