≫ 

Peskov otkrio da li je Rusija tražila pomoć drugih zemalja zbog Ukrajine

Portparol Kremlja je rekao da će planovi Rusije za demilitarizaciju Ukrajine biti sprovedeni onako kako je planirano

  • 3
Dmitrij Peskov Foto: Tanjug/AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov negirao je da je Rusija zatražila pomoć ijedne druge države zbog situacije u Ukrajini.

- Rusija ima kapaciteta da izvede operaciju u Ukrajini i nema potrebe za asistencijom drugih zemalja - rekao je Peskov.

Peskov je rekao da će planovi Rusije za demilitarizaciju Ukrajine biti sprovedeni onako kako je planirano.

Dodao je i da veruje da će posledice ekonomskog rata protiv Rusije biti umanjene.

- Zaista, tržište ne može a da ne reaguje na ovakve turbulencije, takve događaje i takve neviđene neprijateljske akcije prema našoj zemlji, stoga se preduzimaju mere da se posledice minimiziraju. Znate da je čitav set mera donela Centralna banka, koje se sprovode. Postoje svi razlozi da se veruje da će posledice ovog ekonomskog rata biti umanjene - rekao je Peskov novinarima.

Odgovarajući na pitanje da li je čečenski lider Ramzan Kadirov dolazio u Ukrajinu, Peskov je rekao da Kadirov nije direktno tvrdio da je ulazio u zonu sukoba.

- To bi trebalo da pitate čečensku administraciju - rekao je.

Govoreći o četvrtoj rundi pregovora, rekao je da se održavaju u video formatu i da ne zna da li su završeni. On je rekao da će javnost svakako biti upoznata sa detaljima.

Takođe je rekao da oružane snage Ruske Federacije ne isključuju stavljanje velikih naselja u Ukrajini pod punu kontrolu uz obezbeđivanje maksimalne bezbednosti za stanovništvo.

- Istovremeno, u cilju obezbeđivanja maksimalne bezbednosti civilnog stanovništva, Ministarstvo odbrane ne isključuje mogućnost stavljanja pod punu kontrolu velikih naselja koja su već danas opkoljena, sa izuzetkom zona koje se koriste za humanitarnu evakuaciju - rekao je Peskov novinarima.

Putin rekao da se "ne juriša odmah na gradove"

Peskov je rekao i da je Putin na početku specijalne operacije u Ukrajini rekao da se odmah ne juriša na gradove, uključujući Kijev, zbog mogućih velikih gubitaka među stanovništvom.

- Predsednik Rusije je na početku operacije zaista dao instrukcije Ministarstvu odbrane da se uzdrži od neposrednog napada na velika naselja, uključujući Kijev, zbog činjenice da naoružane nacionalističke formacije razmeštaju tešku vojnu opremu u stambenim područjima i borbe u gusto naseljenim područjima neizbežno će dovesti do velikih gubitaka među civilima. A operacija je planirana upravo imajući u vidu ovu okolnost - rekao je Peskov novinarima.

Video: Ukrajina preko Telegrafa sa suzama u očima šalje najvažniju poruku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA