≫ 

Kako američki obaveštajci vide Putina: Ljut je i frustriran, verovatno će eskalirati sukob

Čelnici obaveštajnih službi prošle nedelje su pred američkim Kongresom izrazili zabrinutost šta je Putin sve spreman da učini, ali se krenulo i sa razmišljanjem šta su SAD spremne da učine za Ukrajinu

  • 42
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini traje već 19 dana, a Vladimir Putin sve više pokazuje ljutnju i frustraciju neuspesima svoje vojske koja je trebalo u kratkom roku da obavi sve zadatke, ocenjuju zvaničnici američkih obaveštajnih službi. Oni ističu da Putin sve više pokazuje i spremnost da izazove još više nasilja i razaranja u Ukrajini, javlja agencija AP pozivajući se na ove zvaničnike.

Službenici su proteklih dana javno govorili kako su zabrinuti zbog moguće eskalacije sukoba kako bi se slomio ukrajinski otpor. Rusija još uvek ima ogromnu vojnu nadmoć i sposobna je još nekoliko nedelja da bombarduje ciljeve u Ukrajini. I dok se svet zgražava nad patnjama civila i prizorima razaranja ukrajinskih gradova, Putin je i dalje izolovan od domaćeg pritiska zbog onoga što je direktor CIA Vilijam Berns nazvao "propagandnim mehurom".

Putinov način razmišljanja, iako ga je teško dokučiti, piše agencija, od ključnog je značaja za Zapad da ga razume jer pruža veću vojnu pomoć Ukrajini i takođe sprečava Putina da se direktno uhvati u koštac sa zemljama NATO-a ili eventualno posegne za nuklearnim dugmetom. Čelnici obaveštajnih službi prošle nedelje su pred američkim Kongresom izrazili zabrinutost šta je Putin sve spreman da učini, ali se krenulo i sa razmišljanjem šta su SAD spremne da učine za Ukrajinu.

Tokom više od dve decenije vladavine, Putin je ostvario potpunu dominaciju nad državnim institucijama, kao i sigurnosnim službama, piše AP. Vlada uz uski krug saradnika, marginalizuje ili zatvara opoziciju. Poznato je da je često kritikovao raspad Sovjetskog Saveza i da odbija ideju nezavisnosti Ukrajine. Direktor američke CIA Vilijam Berns smatra kako se Putinov mozak već neko vreme "krčka" u zapaljivoj kombinaciji kajanja zbog ruske prošlosti i velikih ambicija.

Berns: "Putin je ljut i frustriran"

Berns kaže da je Putin očekivao da zauzme Kijev u roku od dva dana. Umesto toga, njegova vojska nije uspela da preuzme kontrolu nad velikim gradovima, a navodno je izgubio i veliki broj vojnika. Zapadne sankcije bacile su rusku ekonomiju na kolena. Životni standard oligarha, ali i običnih građana, snažno je pao, a njihovi bankovni računi u inostranstvu kao i sve devizne transakcije zamrznuti su.

CIA Director William Bill Burns Direktor CIA Vilijam Bil Barns Direktor američke CIA Vilijam Berns Foto: Profimedia/AFP/Al Drago

Berns se, kao američki ambasador u Rusiji, više puta susreo s Putinom. Kazao je Kongresu kako ne veruje da je Putin izgubio razum.

- Mislim da je sada veoma ljut i frustriran. Verujem da će pojačati snagu udara kako bi samleo ukrajinsku vojsku, a pritom neće mariti za civilne žrtve - kazao je Berns. Smatra kako su vrlo opasne ruske tvrdnje kako SAD pomaže Ukrajini da ravije biološko oružje, jer, kako je rekao, to sugeriše da bi upravo Putinove snage mogle da upotrebe takvo oružje.

Ishod sukoba trenutno je krajnje neizvestan. Jasno je tek da predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski neće tako lako podržati autonomiju samoproglašenih republika na ukrajinskom tlu. A ako Putin i zauzme Kijev i skloni Zelenskog s vlasti, moraće da se suoči s osiguranjem Ukrajine, zemlje s više od 40 miliona stanovnika.

- On naprosto nema održiv politički scenario da završi ovu igru, a suočiće se sa dugotrajnim otporom Ukrajinaca - smatra Berns.

Hejns: Putin umislio da je ovo rat koji ne sme da izgubi

Avril Hejns, savetnica predsednika SAD Džoa Bajdena i direktorka nacionalnih obaveštajaca rekla je za AP kako je Putin umislio kako je ovo "rat koji ne sme da izgubi". Ali, kako se gomilaju ljudske žrtve u njegovim redovima, moguće je da će se zadovoljiti i sa manjom pobedom, umesto da zauzme čitavu teritoriju.

Ona kaže kako je podizanje pripravnosti nuklearnih snaga bio blef kojem je cilj bio da se Zapad odvrati od daljnjeg pružanja vojne pomoći Ukrajini.

Avril Hejns Avril Hejns, savetnica predsednika SAD Džoa Bajdena i direktorka nacionalnih obaveštajaca Foto: Tanjug/AP

To se i dogodilo. Iako su isprva potpisali sporazum, Bajdenova administracija na kraju je odustala od davanja odobrenja Poljskoj da se stari sovjetski borbeni avioni doniraju Ukrajini. Hejns je u četvrtak rekla kako se Bela kuća pribojava da bi transfer tih aviona mogao izgledati jako loše u Putinovim očima.

Zastupnik Majkl Kvingli, demokrata iz Ilinoisa kazao je kako je Bajdenova administracija uvek korak ili dva iza Rusije i to samo zbog straha da "ne naljute Putina". On je pozvao Belu kuću da brzo pristane na transfer aviona.

U isto vreme, dok se nasilje i razaranje u Ukrajini pogoršava, Zapad pokušava da pronađe bilo koju rupu u Putinovom "propagandnom mehuriću".

"Rat u Ukrajini je izgubljen"

Nezavisni ruski politički analitičar Kiril Rogov na društvenoj mreži Telegram objavio je kako je ukrajinski rat "izgubljen" i "epski neuspeh".

- Putin je pogrešno mislio da je Zapad nemoćan i nevoljan da pomogne da spreči ovu agresiju, računao je da su zemlje Zapada letargične, pohlepne i podeljene. U isto vreme mislio je da je ruska ekonomija samodovoljna i sigurna, a da je ruska vojska dovoljno dobro pripremljena za ovakav zadatak. Najveća mu je greška bila što je smatrao da Ukrajina nije država, a da Ukrajinci nisu nacija - napisao je i dodao da su "četiri greške u donošenju jedne odluke mnogo".

Obaveštajci se nadaju da bi rat mogli da zaustave sami Rusi, suočeni s naglim padom životnog standarda, ali i pridobijanjem informacija preko VPN-a i zaštićenih kanala, jer je Rusija blokirala brojne "zapadne" izvore informacija.

AP ističe kako je ruska državna televizija glavno Putinovo propagandno oružje, a u prilozima se ističe kako Rusija ne sme da izgubi rat i da se za njega optužuju SAD i Ukrajina.

- Ako izgubimo rat, to će voditi do smrti Rusije - kazao je tako u premijernom terminu analitičar Vladimir Solovjov.

Video: Ukrajina preko Telegrafa sa suzama u očima šalje najvažniju poruku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mix

    14. mart 2022 | 14:44

    Posto ste vi marili za civile kad ste bombbardovali srbiju, kad ste izazivali ratove u iraku avganistanu itd.. licemeri jedni

  • 321...

    14. mart 2022 | 15:35

    Kako li ruski vide Bajdena? Ha,ha, dementan, ljut, pospan i zaboravan.

  • Bata

    14. mart 2022 | 15:43

    Veliki ste vi stručnjaci. Za koliko vremena ste vi zauzeli Vijetnam, Avganistan, Siriju i druge zemlje gde ste ratovali? Nikada. Zato u mišju rupu i tamo se bavite svpjim igricađa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA