"Ratne igre" na ruskoj granici: NATO okuplja 30.000 vojnika i 50 ratnih brodova u Norveškoj zbog vojne vežbe

Najveća NATO vežba koja se održava samo nekoliko kilometara od ruske granice planirana je mnogo pre napada Moskve na Ukrajinu

  • 12

NATO je okupio 30.000 vojnika i 50 ratnih brodova u blizini ruske granice za vojne vežbe.

Vežba pod nazivom "Hladni odgovor" počela je juče u Norveškoj usred eskalacije tenzija između Rusije i Zapada zbog vojnih operacija u Ukrajini.

Vežba uključuje 30.000 vojnika iz više od 25 zemalja iz Evrope i Severne Amerike, 200 aviona i 50 plovila.

Najveća NATO vežba koja se održava samo nekoliko kilometara od ruske granice planirana je mnogo pre napada Moskve na Ukrajinu, ali je njen značaj sada povećan.

- Ova vežba je izuzetno važna za bezbednost Norveške i njenih saveznika. Vežbaćemo savezničko pojačanje Norveške - rekao je norveški ministar odbrane Od Rodžer Enoksen dodajući da se vežba "ne održava zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Cilj vežbe je da se testira kako bi Norveška i članice Alijanse zajedno radile na kopnu, u vazduhu i na moru u skladu sa članom 5 povelje NATO-a, koji zahteva od država članica da priteknu u pomoć drugoj državi članici koja je napadnuta.

- Smatram potpuno normalnim, možda sada više nego ikada, da zajedno treniramo kako bismo pokazali naš kapacitet i našu spremnost da branimo naše vrednosti i naš način života - izjavio je general Ingve Odlo, šef Zajedničkog štaba Norveške i zadužen za vežbu "Hladni odgovor".

Norveške oružane snage saopštile su da su pružile detaljne informacije Rusima, uključujući rusko Ministarstvo odbrane, rekavši da je to od vitalnog značaja za sprečavanje nesporazuma i nepotrebnih sukoba.

Rusija je odbila da posmatra vežbu, koja se održava na svake dve godine i treba da se završi 1. aprila.

Video: Rusija: Vojne vežbe u regionu Crnog mora, Putin nadlgeda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA