≫ 

Lavrov: Cilj pregovora je vojno neutralni status Ukrajine

Lavrov je rekao i da je Rusija dobila pisane garancije od SAD da sankcije neće uticati na saradnju sa Iranom

  • 3
Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da su pregovori sa Ukrajinom usmereni na osiguravanje njenog vojno neutralnog statusa.

- Cilj pregovora koji se sada vode je osigurati vojno-neutralni status i demilitarizaciju Ukrajine kako s njene teritorije nikada više ne bi bilo pretnji po Rusiju. Naravno i obustaviti politiku nacifikacije zemlje koja je potvrđena u čitavom nizu zakonodavnih akata. To podrazumeva i ukidanje svih diskriminacionih ograničenja u vezi sa ruskim jezikom, obrazovanjem, kulturom i medijima - rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za medije sa iranskim kolegom.

Lavrov je rekao i da je Rusija dobila pisane garancije od SAD da sankcije neće uticati na saradnju sa Iranom.

- Dobili smo pisane garancije i one su deo teksta sporazuma o obnavljanju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program - rekao je Lavrov i dodao da je na taj način obezbeđena pouzdana zaštita svih projekata uključenih u sporazum, uključujući i angažovanje ruskih kompanija i stručnjaka na projektima kao što je nuklearka Bušer.

Video: Jeziva nesreća: Skladište asfalta se raspalo otopljeni crni talas spalio sve

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Greska

    15. mart 2022 | 16:28

    Ako Rusija ratuje samo zbog neutralnosti Ukrajine, pravi veliku gresku, jer ce zapad u doglednoj buducnosti ponovo uraditi istu stvar. Sada je ovaj Zelenski, posle ce biti drugi. Ukrajina vise nikada ne sme imati samostalnost. Podrzavam sva prava ukrajinskog naroda, ali tu mora da rukovodi Rusija da se iste stvari ne bi ponovile. Takodje je istina ono sto jr rekao onaj Izraelac u pismu upucenom Putinu.

  • Miodrag

    15. mart 2022 | 21:17

    A ja mislim da treba demilitarizovati i razoružati Rusiju, Kinu i Ameriku. E tada bi nasilja u svetu bilo samo u filmovima Džona Vejna.

  • Veri

    16. mart 2022 | 00:19

    A ćuti nesrecniče,Ukrajinci vam drže lekciju iz morala i rodoljublja ,sramote jedne 20 puta ste veći i jači na papiru!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA